Monday, January 2, 2012

Vem är Maria Fröhlich?

Ingen som läst Utopi magasin nr 4  kan ha undgått att lägga märke till vårt begåvade nytillskott Maria Fröhlich, som gjorde det norrländska scifi-äventyret Hekates äventyr - Fallet med besökarna från yttre rymden.

 Hekates äventyr - första delen av förhoppningsvis väldigt många.

Den hugade fanzinläsaren känner kanske till Maria från Comics Royale, som prisades på fjolårets Small Press Expo, men annars är hon nog ganska ny för de allra flesta. Vi på Utopi upptäckte Maria när hon sällade sig till serieskaparna i Ateljé Otecknad, där bland annat Lisa Medin och Karl Johnsson arbetar.

Det var Kalle som tipsade mig och lät mig låna hennes portfolio förra vintern, och jag blev genast entusiastisk för hennes serier, särskilt de otroligt balla actionscenerna. Jag bokade in ett möte med Maria  på Café Rival några veckor senare och vi bestämde att hon skulle göra en serie till Utopi magasin nr 4, som i det läget inte hade hunnit  bli ett robotnummer utan hade tema "Hem till rymden" (ett tema som jag hoppas vi får chansen att återuppliva i framtiden).

Ur Maria Fröhlichs svinsnygga portfolio som jag fortfarande inte lämnat tillbaka.

Maria Fröhlich har gått både serieskolan i Hofors (där hon dessutom hade sin högstadie-prao) och den i Malmö. Just nu jobbar hon på ett seriealbum på ett utländskt förlag, som jag ser enormt nyfiken på men ännu inte fått se så mycket av. Hennes oerhörda begåvning har siktet inställt på USA och den internationella seriescenen, så vi får se hur mycket vi lyckas få med henne i Utopi.

Vill ni se mer av Maria Fröhlich i magasinet så föreslår jag att ni hör av er till henne direkt och tjatar på att hon ska ge de svenska serieläsarna mer av hennes högoktaniga äventyrsserier. Tills vidare får ni hålla till godo med blogg och portfolio.

//Fabian

1 comment:

  1. Jag gillade Marias serie! :D Har något fanzine av henne gömt i min bokhylla nånstans.

    För dom som är hågade att veta mer om Comic Royale så är deras hemsida här. Vad jag vet (som inte sitter i styrelsen eller något sånt) så pågår arbetet med volym #6 just nu. :) Får se om Maria har tid att vara med.

    ReplyDelete