Friday, January 13, 2012

Afrika gör fler storartade sci fi-filmer: Pumzi!

Afrika är ju en kontinent som inte längre förknippas enbart med stamkrig och fattigdom utan också utveckling och framsteg. Afrikanska science fiction-filmer hade låtit som en Monty Python-sketch innan District 9 kom, men nu rör det på sig. Från Kenya kommer en fantastisk sci fi-kortfilm med det gulliga namnet Pumzi. Själva filmen är inte så munter, utan har en klassisk postapokalyptisk inramning: 35 år efter tredje världskriget är naturen död, och de kvarvarande människorna lever i underjordiska, högteknologiska städer (som iofs verkar rätt nice att bo i). Sen får en kvinna som är kurator på ett museum ett jordprov från "utsidan" som visar sig innehålla ... liv!

Här är också en lite kornig intervju med regissören Wanuri Kahiu, som minst sagt har många järn i elden:Ett annat projekt som hon arbetar på är alltså en långfilmsversion av Who Fears Death av Nnedi Okorafor. Den handlar om ett övernaturligt barn som föds föds i öknen, och som har förmågan att sammanföra de krigande stammarna. Fast stammar är inte ett bra ord, utan "har förmågan att sluta fred mellan de grupper som slåss i den regionen vid den tidpunkt när berättelsen utspelar sig". Mer afrikansk fantastik i alla fall.

Concept art från kommande filmatiseringen av Who Fears Death.

Vill man ha mer afrikansk sci fi så kan man också kolla in urban fantasy-romanen Zoo City av Lauren Beukes från Sydafrika. Vem vill inte läsa en afrikansk cyberpunk-roman med en övernaturlig sengångare som maskot till bokens kvinnliga antihjälte?

 
Afro-Bladrerunner med en övernaturlig sengångare - mums!

Summa sumarum, om det spelas in roliga och originella science fiction-filmer i Kenya, då borde det väl vara dags för Sverige också?
//Fabian

No comments:

Post a Comment