Sunday, January 15, 2012

Tre animerade filmatiseringar av Bilbo - den ena makalösare än den andra.

Drömmarnas Berg skriver väldigt intressant om en gammal animerad kortfilmatisering av The Hobbit. Det är Bill Snyder som ligger bakom, filmen är från 1966 och den invecklade och spännande berättelsen om hur denna film kom till kan ni läsa på Drömmarnas Berg HÄR.

Filmen är ett underverk av 60-talsestetik, väldigt barnboksaktig och framförallt Bilbos håla ser väldigt mysig ut.En mer rejäl filmatisering är den från 1977, av Rankin och Bass, som också gjorde en katastrofal, inoficiell uppföljare till Raoul Bakshis psykedeliska Sagan om Ringen-filmatisering. Här ser vi en fantastisk Gollum, som för en gångs skull inte ser ut som en horsepundare utan som ett härligt grodmonster!Till sist en supersnygg SOVJETISK inledning till tolkning av Bilbo-sagan. Jag förstår ingenting av sammanhanget, någon ryskkunnig tolkienist får gärna hjälpa till, men den röjiga gästabudet vid Ensamma Berget i början, med klockspel, fjärilar och lite gayhångel, slår de flesta fantasyparty som setts på film. Ryssar vet uppenbarligen hur man festar. Filmen är från 1991.//Fabian

7 comments:

 1. Märklig blandning där av cutout och cellanimation i den ryska varianten, men det kanske är ett stilval snarare än ett budgetkrav.

  ReplyDelete
 2. Men jag tycker de äger mixen ganska bra. Förmodligen gör de det bästa av en ganska låg budget, iaf med dagens mått mätt.
  Ibland kan det kännas som att det stora problemet med datoranimationer är att det går att göra allt, begränsningar föder ändå väldigt mycket kreativitet.

  //Fabian

  ReplyDelete
 3. Jag gillar Professor Baltazar-vibbarna i den översta, väldigt mysigt. XD

  Och är det bara jag, eller är sången dom sjunger under party-sekvensen i det ryska klippet väldigt... begravningslik?

  ReplyDelete
 4. Fantastisk film. Man kan se parallellen mellan den giriga (kapitalistiska) draken och tidpunkten för filmen i det numera kapitalistiska ryssland. :)
  Boken slutar ju med att Draken dödas och skatterna delas upp rättvist mellan de olika parterna.
  Jag älskar även referensen till Disneys "Snövit" med dvärgarna på väg till diamantgruvan. Musiken leker med samma tonala tema.

  ReplyDelete
 5. Jag fick fet ångest av alla dom här!

  ReplyDelete
 6. Mikael: Om draken är symbol för kapitalismen, då måste ju festen vara en symbol för kommunismen, och om DET är kommunism, då sätter jag mer än gärna hammaren och skäran på kavajslaget : )

  ReplyDelete