Monday, January 9, 2012

Nu har Alena -noveau gått till tryck, och den är perfekt

 

Redan i höstas var Kim W. Anderssons seriebok Alena egentligen färdig. I och med att sista avsnittet gått i Nemi kunde vi ha satt pärmar på serien och skickat till tryck. Men istället har Kim använt de senaste månaderna till att fila och slipa och putsa på serien till perfektion.

När jag läste igenom hela boken igår fylldes jag av en storslagen känsla, Alena är en så otroligt BRA bok: karaktärerna är på pricken, berättelsen sugs framåt av sig själv och serien är över huvud taget så full av guldkorn och one liners att jag satt med ett leende på läpparna hela tiden.


Kim jobbar på dialogen timme efter timme tillsammans med
Lina Neidestam, som lagt ner hela sitt genius i Alena.

Antagonisten Filippa är så härligt ondskefull, men hon har blivit farligare, inte bara bitchig. Alenas kille Fabian har blivit charmigare och begåvats med en skön humor, och Alena själv har blivit snäppet mer sarkastisk, men också ännu mer sårbar.

När vi planerade den grafiska formen i höstas började vi fråga oss varför vi varit så låsta vid klassisk bokformgivning, med smutstitel, vinjettsida och kolofon. Det är snyggt och seriöst och funkar väldigt bra för till exempel grafiska romaner och andra  mer litterära serier, men en underhållningsserie borde låta sin bildvärld bre ut sig från pärm till pärm.


Vi kikade lite på typiska amerikanska samlingsvolymer, typ Sandman, Hellboy osv, som verkligen brer ut sig, men där det är ofta är ganska rörigt. Vi parade istället det upplägget med estetiken i Saul Bass' vinjetter till från Hitchcock-filmerna.

Vi kallar det nya upplägget Utopi noveau-album (vi gillar att sätta -noveau på saker i ateljén) och resultatet kommer från tryck i slutet av februari. Det är bara att hålla andan tills dess!
//Fabian

No comments:

Post a Comment