Friday, January 20, 2012

En bättre SF-mässa?

Science Fiction mässan 2011
Fina julprydnader på 2011 års mässa.

.
Nu har det gått ett par månader sedan den senaste Science Fiction-mässan var i Stockholm. Jag har bara besökt mässan de senaste åren och kan inte jämföra med tidigare års mässor men jag har redan hunnit lära mig programmet, för mässan tycks se likadan ut varje år.

Mässan hölls i en större mässhall iår än förra året och det gjorde en viss skillnad. Det kändes inte alls lika trångt och kanske fick det plats fler försäljare också. Men problemet med mässan har inte med ytan att göra. Problemet är utbudet. Frågar man runt bland andra besökare och gamla rävar som helt enkelt slutat på på mässan så verkar de flesta vara rörande överens om en sak: Science Fiction Mässan är i huvudsak stor marknad och det mesta som saluförs kan man egentligen lika gärna köpa på internet.

Jag kan förstå att mässan fyllde en mycket viktig funktion förr, inte bara som marknadsplats utan som en mötesplats för likasinnade. Idag har vi fri tillgång till andra nördar via olika former av communities på nätet och som jag tidigare nämnde så finns det mesta också att köpa direkt från internetbutiker runtom världen.

R2D2 i lyxförpackning.
Vad är det då tänkt ska locka oss till mässan, egentligen? De urgulliga cosplayarna? Är det de gamla avdankade Sci Fi-skådisarna? Nog för att jag tycker att det är bra tufft att ha skakat hand med Billy Dee Williams, men att betala 250 kronor för en autograf känns inte riktigt prisvärt när jag dessutom betalat inträde för att ens få möjligheten att köpa autografen ifråga. (Med det sagt så kan jag tala om för er att jag köpte signerade bilder av såväl Billy Dee Williams som av Michael Shanks.)

Jag vill ha mervärde. Om man nu ändå har fraktat hit kändisarna, varför inte göra något mer med dem än förvara dem i ett bås i några timmar? Andra mässor och konvent världen över har ju någon form av Q&A med sina hedersgäster, varför kan man inte göra det på Science Fiction Mässan i Stockholm? Jag tror att de själva också skulle uppskatta att inte behandlas som utställningsdjur. Dessutom är jag övertygad om att det skulle öka försäljningen av signerade bilder, eftersom man under en Q&A liksom bygger en relation till kändisen ifråga. Man får en historia att stolt berätta när man visar sin signerade bild för sina vänner.

Jag har jobbat en del med sådant här och jag vet av erfarenhet att det inte är en stor grej att göra. Det enda man behöver är en ljudanläggning och någon som ställer upp på att intervjua en känd Science Fiction-profil. No biggie. Fråga mig, jag skulle tacka ja.


-Sanna

9 comments:

 1. Paneler i stort om olika ämnen också. Ha föreläsningar.. Diskutera saker.. Ha tävlingar.. Samarbeta med biografer.

  Vet ingenting om gänget som arrangerar mässan men de kanske borde avsätta ledningen för att få in lite färska idéer?

  ReplyDelete
 2. Tomb och Sanna: Bra idéer! Något som jag tycker vore kul vore om de hade förhandsvisningar på klipp från nya filmer, som de ofta har på San Diego comic con. Typ att man får se 15 min från nya Batman osv. Där vore ju ett samarbete med SF perfekt.

  Jag saknar också tv-spel. Även om tv-spel har egna stora mässor, så tror jag att det vore häftigt att få in lite tv-spel på sci fi-mässan. Målgruppen är rätt och intresset skulle säkert vara stort.

  Paneldiskussioner kan man ha flera av, inte bara med de inflygna kändisarna. Varför inte med författare, seriekskapare och filmskapare inom fältet. Visst, det finns inte så många i sverige, men det finns faktiskt några riktigt bra (jag!).

  Det vore kul med tävling för bästa cosplay! Så tar man upp alla som tävlar (och vill) på scen, så de får stråla lite! Skulle vara ett jäkligt bra sätt att få schyssta pressbilder också!

  Sanna kan inte du fixa det här? :)

  ReplyDelete
 3. Tomb: precis! Ta lärdom av mässor som San Diego Comic Con och andra lyckade supermässor!

  Karl: Nu senast fanns i alla fall bioware på plats och visade upp Mass Effect 3. Det var ju ett steg i rätt riktning vad gäller TV-spelsbiten tycker jag!

  Tanken att "styra upp" har slagit mig många gånger, men jag har ingen kontakt hos mässans arrangörer. *blink blink*

  ReplyDelete
 4. Jag är också en sjukt bra panelmoderator och gäst-intervjuare, fråga Sanna. =)

  ReplyDelete
 5. jag var där för första gången 2011 och blev grymt besviken, det enda som fans var ju typ star wars-figurer.

  ReplyDelete
 6. Var där 2011 (tror det var 2011, iallafall), och jag måste säga att om man inte är ett inbitet Star Wars/Star Trek fan, så har man inte mycket att hämta. Det kändes som en plastig loppmarknad med ett bås för skådespelare i ena hörnet. Det bästa på mässan var att jag skaffade min prenumeration på Utopi och fick Love Hurts signerad av en lätt vimmelkantig Kim.

  Jo, jag tycker att det finns mycket utrymme för utveckling - paneldiskussioner, tävlingar av någon typ, förhandstittar på nya filmer/scifi-prylar, lite tv-spel, föreläsningar av alla slag, etc., etc. Bjud in inte bara skådespelare utan manusförfattare och specialeffektsskapare också, till exempel.

  ReplyDelete
 7. Jag har varit på den där mässan två gånger, men det var många år sedan nu. Låter ju inte som att det har blivit mer spännande, direkt. ;) Småkul, men det räcker liksom med en gång.

  ReplyDelete
 8. Det intressanta är att det ju faktiskt finns ett fundament att bygga på. Mässan existerar, och den är trots sin enformighet välbesökt. Star Wars och kändisarna lockar. Det hade varit ett sämre utgångsläge om det inte funnits någon mässa över huvud taget.

  Tyvärr tror jag att det finns en risk att de nördar som har ett djupare intresse för vår kultur uteblir, och att det tillslut bara blir barnfamiljer som vill hälsa på R2D2 och köpa leksaker. Jag tycker också att det blir problematiskt när nostalgi tar över, som i fallet med gamla rynkiga skådisar som signar foton.

  Det som ändå ger hopp är att vår kultur, nördkulturen, är kommersiellt lönsam. Det är inte experimenteater eller performance-installationer vi snackar om här, utan serier, film och tv-spel!

  Det som behövs är antagligen att folk engagerar sig! Det är mycket möjligt att arrangörerna av mässan skulle tycka att många av förslagen ovan är jätteintressanta, men att de helt enkelt inte har tid och folk för att genomföra det själva. Om ni är intresserade av att engagera er i SF-mässan föreslår jag att ni går ihop ett gäng, sätter ihop en presentation (något jag gärna hjälper till med, med lite skisser och sånt) och sedan tar kontakt med arrangörerna. Viktigt är att vara förberedd och visa att man faktiskt kan genomföra de idéer man har. Har man gjort liknande grejer förr (på andra mässor, för SF-bokhandeln etc.) så är det säkert en stor fördel. Det skadar aldrig att försöka!

  Själv har jag ingen "kontakt" med mässan, men jag ska faktiskt höra mig för. Har man ingen kontakt så får man skapa den, det handlar oftast bara om att fixa ett möte!

  Allt är möjligt!

  ReplyDelete
 9. Karl: Jag håller med dig på precis alla punkter! Jag skulle engagera mig i att styra upp och hitta en kontakt om jag i nuläget hade tiden och energin att lägga på det. Det är tankar som har funnits i mig ett bra tag nu och som liksom bubblade upp till ytan under den senaste mässan å det mest våldsamma. Jag måste dock vara en smula försiktig med att starta upp nya projekt för mig själv i nuläget annars hade jag varit på det som en rabiessmittad hund.

  ReplyDelete