Wednesday, January 18, 2012

Hälften människa, hälften maskin, 100 procent snut!


Visst kan det tyckas svårt att få ihop ovanstående ekvation, men när den dök upp på affischer i Norrköpings busskurer vintern 1987 och gjorde reklam för kommande science fictionfilmen ”Robocop” blev jag helt tagen. På den tiden var den svenska censuren inte mild mot filmer där folk sköts sönder och samman, smälte eller på annat sätt gick våldsamma öden till mötes. Trots att åtskilliga minuter saxades blev det 15 årsgräns. En beskyddande mor som ogillade våldsamheter och noggranna biografvaktmästare gjorde att det dröjde innan jag fick se Paul Verhoevens stenhårda mästerverk. Men det var värt väntan. Det är bra att känna folk som byter oklippt videofilm med människor från hela världen.


Ett nästan laglöst Detroit. Nattsvarta cynismer. Polisen Alex J. Murphys (Peter Weller) martyrium och cybernetiska återuppståndelse. Klurigt prickskytte på våldtäktsmän. Pampig musik av Basil Poledouris (lp:n snurrar i bakgrunden när jag skriver detta). Den här filmen hade allt en tonårig cyberpunkare kunde önska sig. Jag har givetvis sett om filmen många gånger sedan dess och det håller den för. Kolla in trailern så förstår ni vad jag menar:En person som blev ännu mer besatt av fenomenet Robocop i alla dess former är min vän Johan Hoff. Han förestår websidan Robocop Archive, världens främsta i ämnet. I senaste avsnittet av Hög av Serier kan ni höra honom lägga ut texten kring hur allt började och tillsammans med mig, Anton och Freddie diskutera den metalliske polisens uppdykanden i olika media. Lyssna här!


/Anders X Lundgren

1 comment:

  1. Det är så maffigt att det är Terminator-låten. Känns som den tidens Reqiuem for à dream, som numera är den vanliga trailer-låten.

    ReplyDelete