Sunday, February 26, 2012

Releasefest för Dimma #2


Hej Utopister!

Mellan den 26:e och 29:e april är det som vi redan tidigare nämnt och de flesta nog redan vet Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset, där både Kolik och Utopi givetvis kommer att finnas på plats med bokbord under mässdagarna lördag och söndag. 

Men för er som vill ha ett serierelaterat evenemang redan från start så vill vi gärna tipsa om att serieantologin Dimma, tillsammans med alternativkultur-fanzinet Hör Upp! (som båda drivs av Utopis och Koliks formgivare David Olgarsson) kommer att ha en releasefest för sin andra volym med bokförsäljning, musik och seriemingel redan på torsdagen den 26:e, från kl. 18.00 på Brooklyn bar vid Hornstull. 

I Dimma medverkar även den nyblivne Utopi-tecknaren Emil Maxén, vars hejdlösa rymdvikinga-serie kommer gå att läsa i nummer fem av Utopi som snart bör dyka upp från tryckeriet. Som om det inte vore nog har han dessutom tecknat den fantastiska John Bauer-gone-spaghettiwestern-bilden på affischen här ovan! 
Nordisk folkmystik i dunkelt motljus möter skitiga långrockar alá "Once upon a time in the West" - hur kan man motstå något sådant?

Mer info kan hittas på eventets Facebook-sida! Väl mött!

Wednesday, February 22, 2012

Vårens kalendarium

Våren är mässornas, releasefesternas och signeringarnas förlovade tid. Det drar igång i slutet av februari, peakar med SIS (f d SPX) i slutet av april, tonar ner med Carlstad Comicon och tar ny fart med Uppcon, varpå sommaren är mangafestivalernas tid. Här är programmet så här långt, finns även udner fliken Kalendarium. Mer info kommer, så klart.


Lör 25 februari
Vad: Sigering med Kim W. Andersson
Var: Staffars Serier
När: 13:00 - 15:00
Länk: http://www.facebook.com/events/191697337605066/

Vad: Tecknade toner med Kim W. Andersson
Var: Serieteket i Kulturhuset
När: 15:30 - 16:30
Länk: http://www.facebook.com/events/319735988062723/

Ons 29 februari
Vad: Sci Fi-quiz
Var: Cinematieket på Filmhuset
När: 17:30
Länk: https://www.facebook.com/events/393996827282315/

Tor 1 mars
Vad: Releasefest Oblivion High och Alena
Var: Södra Teatern eller Morfar Ginkos
När: 19 - 23
Länk: http://www.facebook.com/events/192691934164083/?ref=ts

Lör 3 mars - sön 4 mars
Vad: Sf-mässan
Var: Malmö
När: ca 10 - 18 båda dagarna
Länk: http://www.propworld.nu/

Vad: Signering med Kim W. Andersson och Johanna Koljonen
Var: Sf-bokhandeln Malmö
När: 14:00 söndag
Länk: http://sfbok.se

Lör 17 mars
Vad: Sigenering Alena och Oblivion High
Var: Sf-bokhandeln Stockholm
När: 15:00
Länk: http://sfbok.se

Lör 31 mar - sön 1 april
Vad: Sf-mässan
Var: Göteborg
När: ca 10 - 18 båda dagarna
Länk: http://www.propworld.nu/

Vad: Textivalen
Var: Göteborg
När: ca 10-18 lördagen
länk: www.textivalen.se

Vad: Uppsala Comix
Var: Biografen Grand i Uppsala
När: söndag
http://www.facebook.com/uppsalacomix

Tor 26 - sön 29 april
Vad: Stockholms Internationella Seriefestival
Var: Kulturhuset i Stockholm
När: Bokbord lördag och söndag, mer info kommer
Länk: http://kulturhuset.stockholm.se/-/Kalender/20111/Serieteket/Stockholms-internationella-seriefestival/

Filmquiz på Cinemateket


Den 29 februari, på självaste skottdagen, är det dags för uppföljaren till höstens superpopulära skräck-filmquiz. Med Karl Johnsson som kvällens elegante värld kastar vi oss ut bland stjärnor och planeter och testar nördkunskaperna i området science fiction-film från de senaste väldigt väldigt många åren.

Vi ses där!

//Fabian

Tuesday, February 21, 2012

Boktrailer för Alena!

Nu är den äntligen klar - den flådiga boktrailern för Alena, och här kan ni se den i all sin glanst. Köp boken också som släppts till försäljning på nätet. Stort tack till Patrick Sobieski och Rasmus Wimby som skapat denna storslagna förening av filmkonsten och seriekonsten!

//Fabian

Hög av Serier presenterar: Vem vinner!

Hej! Freddie från  Hög av Serier här. Som serieläsare med smak för superhjältar kommer man förr eller senare hamna i en hetlevrad diskussion om vilken hjälte eller skurk som skulle vinna i en regelrätt fight. Detta är oundvikligt och kan leda till frustration, glädje och möjligtvis trasiga glasögon. För visst har väl du också undrat vad som händer när "The Unstoppable" Juggernaut möter "The Immovable" Blob? Är det inte så att Stålmannen egentligen är starkare än Hulk? Skulle inte Fantomen skjuta höftskynket av Tarzan under ett råkurr? (Och vem vet vad som händer sen?)


För att svara på dessa livsnödvändiga frågor har vi i Hög av Serier under 2011 skickat in fiktiva karaktärer i ringen för att under gladiatoriella former kämpa mot varandra för vårt höga nöjes skull. Vår roll har varit att spekulera kring strategier, vapen och list medan våra lyssnare har fått fälla domen i varje match via omröstning på nätet. Vi kallar denna ultimata form av intellektuell stimulans för ”Vem vinner!”. För Utopibloggens läsare kommer här ett kort sammandrag av 2011 års semifinaler och slutgiltiga final:



I den första semifinalen mötte Mike Mignolas kraftkarl Hellboy Stan Sakais samurajkanin Usagi Yojimbo. En överdimensionerad stennäve mötte ett elegant katana i en intensiv närstrid men i slutändan var det den rödhudade djävulspojken som stod som segrare. Usagi har ju tidigare kämpat mot både större och mäktigare fiender men Hellboy visade sig vara en allför seglivad motståndare, van att handskas med allsköns oknytt.


Den andra semifinalen bjöd på en mer cerebral kamp med Sandman alias Dream i ena ringhörnan och Fantastiska Fyrans matrona tillika primadonna The Invisible Woman i den andra. Hittills hade allas vår osynliga favoritdam vunnit sina matcher genom att kväva sina motståndare genom att klippa lufttillförseln med sina kraftfält (i alla fall enligt oss i Hög av Serier). Men på någon sätt lyckades Sandman undgå detta (han är ju en hal rackare) och vinna över Sue Richards. Kanske lånade han några knep av Freddy Krueger?









Så i den slutgiltiga finalen kom den den eteriske Sandman and stå mot den fysiske Hellboy i ultimata fighten, brains vs. brawn, yin vs. yang, Kirk vs. Spock!

Finalen blev en dimensionsöverskridande strid av mytologiska mått. Denna episka match visade sig vara extremt jämn och röstningen fick fortsätta i ett par extra veckor för att vi skulle kunna avgöra en klar segrare. Till slut var det Hellboy som gick hem med vinnarbältet, med en minimal vinstmarginal. De exakta detaljerna kring hans slutgiltiga triumf är omtvistade men antingen så var det The Right Hand of Doom som fick in en praktsmäll i en för tillfället fysiskt manifesterad Sandman, eller så kanske Dream of the Endless helt enkelt saknade den killer instinct som krävs av segraren i Vem vinner!

Vi i Hög av Serier ser förstås fram emot en ny spännande säsong av Vem vinner! under 2012 och mottager gärna förslag på nya kämpar

Let's get ready to ruuuumble! 




Monday, February 20, 2012

Hej Eskapist! Med Freddie Kaplan

Då var det äntligen dags för den tredje medlemmen i podcasten Hög av Serier att sättas under lupp i Hej Eskapist! Freddie Kaplan har jobbat på Serieteket i Stockholm och tillsammans med Anders Lundgren ansvarat för Serietekets populära filmvisningar de senaste fem åren. Idag arbetar han i exil på ett gymnasiebibliotek i Botkyrka (med kommunens bästa serieutbud).



1. Bästa hjälte?
Cobra, rymdpiraten. Skapad av Buichi Terasawa, animerad av Osamu Dezaki och dubbad av Tomas Bolme. En svårslagen treenighet!



2. Bästa hjältinna?
Den senaste inkarnationen av Batwoman. Blek dandy-dam med illröd Louise Brooks-bob om dagen, stenhård militärtränad vigilante om natten. 


3. Bästa antagonist?
Dr Doom! Magi, vetenskap och arrogans intryck i en fantastisk techno-fantasy-rustning. Nämnde jag att han har ett eget land?


4. Bästa best/monster?
Räknas Cthulhu? Med sin gigantiska storlek, fladdermusvingarna och det karaktäristiska tentakelnyllet har han en look som själva döden skulle dö för!


5. Senaste favoritfilm?
Scott Pilgrim VS The World. Hamnar lätt på topp 5-listan över de bästa seriefilmatiseringarna (en lista vi faktiskt redan har gjort på Hög av Serier!).



6. Senaste favoritbok?
Kraken av China Miéville. Tentakel-extravaganza med jättebläckfisk (som finns i verkligen - jag har självklart besökt den).


7. Senaste favorittv-serie?
Såg precis klart “världens bästa tv-serie” The Wire som faktiskt levde upp till hypen.


8. Senaste favoritspel?
Är glatt överraskad av Star Wars: The Old Republic. Det här med MMORPG kanske inte är så dumt i alla fall.


9. Bästa episka strid?
Slutfighten i ett av världens bästa spel, Final Fantasy VI till Super Nintendo. En riktig nagelbitare med boss på boss och hysteriskt bra soundtrack.


10. Bästa episka romans?
Midnighter & Apollo i The Authority. Det återstår dock att se hur bra den sköts i DCs nystartade titel Stormwatch.


11. Fiktiv figur du skulle vilja ha chans på?
Hade jag inte redan varit lyckligt gift hade jag nog sagt Spider-Woman. 


12. Fiktiv figur du skulle vilja vara?
Tony Stark. Mest för mustaschens skull men stålarna och snillet är ju inte helt dumt heller.


13. Vilket är ditt fantastik-expertområde?
Superhjältar och jätterobotar.


14. Vilket är din bästa nördföda?
Polly. ‘Nuff Said!


15. Bästa fantastik-regissör?
Hayao Miyazaki. Vi fyller år på samma dag!




16. Bästa fantastik-författare?
Grant Morrison. Man vill bara kyssa hans kala huvud för allt knas det innehåller. Snyggt klädd är han också.



17. Bästa fantastik-tecknare/konstnär?
Svårt att välja! James Jean är en suverän ung man, känd bl a för sina trollskt tjusiga omslag till Fables.


18. Bästa fantastik-serietecknare?
Guy Davis. Kolla in hans B.P.R.D.-grejer!


19. Bästa eskapistiska barndomsminne?
I lågstadiet hittade jag och en kompis på en hel mytologi om en ras av levande dassringar i rymden. Ja, dassringar.

20. Värsta episka guilty pleasure?
Tramsar inte med skuld eller skam när det kommer till nörderier (det skeppet seglade för lääänge sedan) men kan väl nämna serien Savage Dragon av Erik Larsen som jag på ett plan kan förstå att ANDRA ogillar. Själv läser jag slaviskt varje nummer!



Wednesday, February 15, 2012

Parker: The Martini Edition, eller varför jag inte läser serier digitalt

I fredags damp det ner en avi i brevlådan. Min sista julklapp från SF Bio (lång historia kort: digitalisering av biografkedjan = maskinistyrket avskaffas = jag slutar) var ett presentkort hos Adlibris. Jag köpte den lyxigaste utgåvan av de serier Darwyn Cooke gjort med utgångspunkt i Richard Starks romaner om Parker. Hämtade det rejäla paketet på mitt lokala postkontor, blandade mig en Martini och började läsa.

Hej Eskapist! Med Anders Lundgren



Anders Lundgren jobbar för brödfödan på Serieteket i Kulturhuset i Stockholm. Utöver detta är han en av de drivande krafterna bakom filmgänget/dvdbolaget Klubb Super 8 samt frilansande skribent som publicerats i tidningar som Hemmabio och Kapten Stofil. Skriver även för prisbelönta seriebloggen Shazam.se och driver podcasten Hög av Serier med Anton Bjurvald och Freddie Kaplan. På Utopibloggen kan ni vänta er en likartad mix av serier och film i inläggen, men här kommer det lite enkätsvar. Anders Lundgren vad är din...

Tuesday, February 14, 2012

Kim signerar Alena på Staffars lör 25 februari


Kim W. Anderssons nya skräckromantiska internatskolerysare har äntligen kommit från tryckeriet. Vill du bli först med att lägga vantarna på denna bloddrypande diamant så ska du komma till Staffars Serier på Bellmansgatan 26, lördagen den 25 februari kl 13:00 - 15:00. Då är nämligen herr Kim på plats och signerar till er kära läsare.

Länk till facebook-eventet.

Senare samma dag, i samma stad, på Serieteket i Kulturhuset, kommer Kim begå en liveteckning till musik (Dj David Olgarsson). Tecknade toner heter evenemanget och infaller 15:30 - 16:30.

Länk till serieteket.

Vi ses!
//Fabian

Wednesday, February 8, 2012

Jakolassens rustning - ny serie med Linda och Valentin


Ni kommer väl ihåg Linda och Valentin, den där franska rymdserien från 80-talet om de två agenterna Linda och Valentin och deras äventyr i Galaxen. Serierna gjordes av duon Jean-Claude Mézières  (bild) och Pierre Christin (text). Mycket kan sägas om denna fantastiska serie, men det får ni kolla upp själva HÄR, för idag ska jag skriva lite om en ny one-shot, av Manu Larcenet. Mycket kan man säga om Manu Larcenet, men det får ni läsa HÄR, för idag ska vi prata om hans album Jakolassens rustning.

Jakolassens rustning av Manu Larcenet.

I den här storyn får en liten mustachprydd och svårt alkoholiserad herre från någon liten fransk skitstad reda på att han i själva verket är rymdhjälten Valentin, som fått sitt minne raderat och sin kropp utbytt av den fruktansvärda jakolassen Jesperiank. Valentins kropp ligger alltså in en stor konserveringstank, hans själ befinner sig i alkoholistens kropp och minns ingenting av sin forna idententitet som agent i tid och rum.

Valentin med alkoholist-kroppen hamnar på en ointaglig
fängelseplanet där han ska hitta Jesperiank som bytt ut hans kropp.

Hans snygga före detta kompanjon Linda vill ha tillbaka sin partner i ursprunglig atletisk kropp och med återställt minne, varpå den lille Valentin-gubben får ge sig ut på ett jakt efter Jesperiank, som sitter fast på galaxens mest ointagliga fängelseplanet.

  Rakt ut i den köttiga rymdens evighet - och vidare!

Förutom att den här serien är sanslöst rolig så är den också underbart tecknad, med en slags köttig, texturrik och nästan krackelerad färgläggning. Magisk underhållning som rekommenderas varmt.

Det här var första avrapporteringen på godbitar jag plockade upp på seriefestivalen i Angoulême, fler kommer inom kort.

//Fabian

Tuesday, February 7, 2012

Utopi magsin söker annons-ansvarig


Utopi magasin behöver DIG!

Vill du eller någon du känner vara med och bygga upp Sveriges mest spännande seriemagasin, och samtidigt tjäna lite extra pengar?

Utopi magasin söker en annonsansvarig, en person som inte bara säljer annonser utan också bygger upp vårt nätverk och så småningom kan utöka till att jobba med andra delar av tidningen. Vi söker dig som både är utåtriktad och bra på att jobba självständigt, men också tycker om serier och fantastik.

Skicka cv, en kort presentation av dig själv och varför du vill ha jobbet till info@kolikforlag.se, så kan vi också skicka mer info om vad jobbet kommer innebära.

Vi ser fram emot din ansökan! Tipsa också gärna dina vänner om jobbet!

//Fabian Göranson
redaktör Utopi magasin

Monday, February 6, 2012

Hämnarna spelar superboll

Joss Whedon, som gjort så mycket gott för mänskligheten, kommer snart att välsigna oss med filmen The Avengers!

I Amerika pågår just nu något sorts reklamjippo kantat av gladiatorspel där vad som ser ut som färglada robotar kutar runt på en arena och kastar sig i stora högar medan de jagar efter en feltillverkad boll. Det kallas Super Bowl. Intresserar mig inte, jag föredrar MOTORBALL, en på alla sätt överlägsen cyborggladiatorsport!

Men "Super Bowl" handlar i första hand om nya reklamfilmer, och här är en för Joss Avengersfilm, som vi får myror i kroppen av att vänta på!

Och när Iron Man säger "We have a Hulk" till den onde Loke, då tar Kalle Johnssons hjärta ett litet skutt av glädje!



/Karl Johnsson

Saturday, February 4, 2012

Helgnöje: liveteckning på kulturhuset!

Idag inleds Serietekets serie med framträdanden och liveföreställningar inför årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival (med SPX). Först ut är jag, den Makalösa fröken Lisa Medin. 

Kom och kolla nu klockan 15:30! I en hel timme blir det djärva streck och ljuva toner. Facebook-eventet hittar ni här.

 
Under våren och fram till festivalens invigning i slutet av april kommer man att få se en rad serieskapande kreatörer göra sin grej på Kulturhuset. Ett underbart initiativ, och bygger upp hungern inför årets stora seriehändelse.   
 
Vi ses där!
 
// Lisa M

Thursday, February 2, 2012

Bad robots

I förra inlägget kunde vi se radiostyrda "superhjältedrakar" sväva över New York. De var dekorativa, fascinerande och graciösa, men speciellt hotfulla var de inte.

I följande klipp kan vi se betydligt mer avancerad robotteknik, som oundvikligen leder tankarna till hur framtidens krigföring kommer att se ut. Utopi eller Dystopi, du bestämmer! Fascinerande är det i alla fall!


När jag ser den här diaboliska svärmen kan jag kan inte låta bli att tänka på Battle Angel Alitas arsenal när hon börjar jobba som agent åt Tiphares, eller Michael Chrichtons bok Prey.

Ytterligare en robot med potential för både godhet och ondska kan vi se i klippet nedan. Kanske skulle denna hundrobot kunna springa in i brinnande byggnader och rädda spädbarn, eller så monterar vi bara en laserkanon på dess rygg och skickar den till fronten. Med tanke på att forskningspengarna kommer från amerikanska militären så skulle jag nog tro det senare. Men vem vet, den kanske blir självmedveten och väljer att bli god... eller att vända sig mot sin skapare! Ojdå!



Äh, dags att lätta upp stämningen lite med en dansande tonårsrobot från den uppgående solens förlovade land!



Tack Björn för den läskiga svärm-filmen!

/Karl Johnsson