Wednesday, February 8, 2012

Jakolassens rustning - ny serie med Linda och Valentin


Ni kommer väl ihåg Linda och Valentin, den där franska rymdserien från 80-talet om de två agenterna Linda och Valentin och deras äventyr i Galaxen. Serierna gjordes av duon Jean-Claude Mézières  (bild) och Pierre Christin (text). Mycket kan sägas om denna fantastiska serie, men det får ni kolla upp själva HÄR, för idag ska jag skriva lite om en ny one-shot, av Manu Larcenet. Mycket kan man säga om Manu Larcenet, men det får ni läsa HÄR, för idag ska vi prata om hans album Jakolassens rustning.

Jakolassens rustning av Manu Larcenet.

I den här storyn får en liten mustachprydd och svårt alkoholiserad herre från någon liten fransk skitstad reda på att han i själva verket är rymdhjälten Valentin, som fått sitt minne raderat och sin kropp utbytt av den fruktansvärda jakolassen Jesperiank. Valentins kropp ligger alltså in en stor konserveringstank, hans själ befinner sig i alkoholistens kropp och minns ingenting av sin forna idententitet som agent i tid och rum.

Valentin med alkoholist-kroppen hamnar på en ointaglig
fängelseplanet där han ska hitta Jesperiank som bytt ut hans kropp.

Hans snygga före detta kompanjon Linda vill ha tillbaka sin partner i ursprunglig atletisk kropp och med återställt minne, varpå den lille Valentin-gubben får ge sig ut på ett jakt efter Jesperiank, som sitter fast på galaxens mest ointagliga fängelseplanet.

  Rakt ut i den köttiga rymdens evighet - och vidare!

Förutom att den här serien är sanslöst rolig så är den också underbart tecknad, med en slags köttig, texturrik och nästan krackelerad färgläggning. Magisk underhållning som rekommenderas varmt.

Det här var första avrapporteringen på godbitar jag plockade upp på seriefestivalen i Angoulême, fler kommer inom kort.

//Fabian

1 comment: