Wednesday, February 15, 2012

Hej Eskapist! Med Anders LundgrenAnders Lundgren jobbar för brödfödan på Serieteket i Kulturhuset i Stockholm. Utöver detta är han en av de drivande krafterna bakom filmgänget/dvdbolaget Klubb Super 8 samt frilansande skribent som publicerats i tidningar som Hemmabio och Kapten Stofil. Skriver även för prisbelönta seriebloggen Shazam.se och driver podcasten Hög av Serier med Anton Bjurvald och Freddie Kaplan. På Utopibloggen kan ni vänta er en likartad mix av serier och film i inläggen, men här kommer det lite enkätsvar. Anders Lundgren vad är din...

1. Bästa hjälte?
Jag förvånar nog ingen som hört eller läst mig när jag säger Hellboy. Nita monster, dricka sprit och röka cigarr – leva livet, nu ska jag leva livet, de ska få se vem de roar sig med!
2. Bästa hjältinna?
Nausicaä Of The Valley Of The Wind.
3. Bästa antagonist?
Darkseid.
4. Bästa best/monster?
Swamp Thing
5. Senaste favoritfilm?
”Eraserhead” av David Lynch sitter oomkullrunkelig på tronen.
6. Senaste favoritbok?
”På marmorklipporna” av Ernst Jünger är det senaste riktiga mästerverk jag läst ut. Är för närvarande uppslukad av Jorge Luis Borges ”Fiktioner”.
7. Senaste favorittv-serie?
”The Prisoner” av Patrick McGoohan upphör aldrig att fascinera. ”Torchwood” är den senaste nya serie jag blivit imponerad av.
8. Senaste favoritspel?
”L.A. Noire” drabbade mig väldeliga.
9. Bästa episka strid?
Hellboy vs The Ogdru Jahad i ”The Fury” av Mike Mignola och Duncan Fegredo.
10. Bästa episka romans?
Conan och Bêlit i ”Queen of the Black Coast” av Robert E. Howard.
11. Fiktiv figur du skulle vilja ha chans på?
That would be telling…
12. Fiktiv figur du skulle vilja vara?
Bra dagar: Hellboy. Dåliga dagar: The Punisher.
13. Vilket är ditt fantastik-expertområde?

Mexikanska brottar- och monsterfilmer från 1950 – 1970. Om man av någon outgrundlig anledning inte vill kolla igenom alla rullar som Santo El Enmascarado de Plata gjorde (cirka 53 stycken beroende på hur man räknar) och vill se den bästa rekommenderar jag ”Santo Contra Las Mujeres Vampiro”, ”Santo mot vampyrkvinnorna” på svenska (Alfonso Corona Blake, 1962).
14. Vilket är din bästa nördföda?
På grund av min extrema allergi mot fingeravtryck i serier etc, brukar jag inte äta när jag nördar loss. Men bourbon (gärna Wild Turkey) och Digestivekex har hållit mig flytande och emellanåt sänkt mig många sena kvällar.
15. Bästa fantastik-regissör?
Louis Feuillade som på 1910-talet gjorde följetongerna ”Fantômas”, ”Les Vampires” och ”Judex” vilka la grunden för mycket av det pulpberättande vi fascineras av än idag.
16. Bästa fantastik-författare?
Nu levande: Thomas Ligotti. Salig i åminnelse: H.P. Lovecraft.
17. Bästa fantastik-tecknare/konstnär?
Jag kan titta hur länge som helst på Virgil Finlays illustrationer.
18. Bästa fantastik-serietecknare?
Mike Mignola.
19. Bästa eskapistiska barndomsminne?
Vrinneviskogen.
20. Värsta episka guilty pleasure?
Har inte någon skam i kroppen, men en av de märkligaste nördkvällarna jag haft var när jag och min likaledes The X-Filesfanatiske vän Anders Bergman hösten 1995 delade upp en hel låda med samlarkort från seriens andra säsong mellan oss. Det gick bra förutom lite gnabb över några hologrambilder. Har ett nästan komplett extraset till salu om någon är intresserad.

1 comment:

  1. Hellboy! <3 Helt klart en av världens bästa serier (och serieuniversum - BPRD-serierna är bra dom med). Mignolas säkra hand med blockig svärta är en fröjd att skåda.

    ReplyDelete