Tuesday, October 11, 2011

Hög av Serier-Anton ger: Topp 10 tecknade tv-serier

Hög av Serier börjar sin skriftliga färd längs det episka och eskapistiska landskap som är Utopibloggen med en Topp 10-lista av de bästa tecknade teve-serier som programledare Anton växte upp med.

10. Dungeons and Dragons
Barnanpassad tecknad serie grundad i Gygax och hans kumpaners klassiska rollspel. Jägaren, Barbaren, Krigaren, Magikern, Riddaren, Tjuven, Akrobaten och deras enhörning/maskot Uni kämpar mot ondskans makter. Lustigt att deras snälla och gulliga ledsagare kallades Dungeon Master, eftersom att de flesta Dungeon Masters/Spelledare är rätt otrevliga.



Bäst: Att Magikern Presto aldrig kan få fram rätt saker ur sin magiska hatt.




9. M.A.S.K.
Specialstyrkan M.A.S.K. kämpar för att hindra att V.E.N.O.M. får världsherravälde. Detta främst medelst speciella hjälmar och fordon som kunde ändra form. I dagens ljus känns det mest som en billig hybrid av mer framgångsrika serierna Transformers och GI Joe. Bättre som serietidning.


Bäst: Förkortningarnas okrönta konung. Mobile Armored Strike Kommand fungerar med lite god vilja, men Vicious Evil Network Of Mayhem kan vara det bästa skurkorganisationsnamnet till dags dato.



8. Dino-Riders
En serie som jag ärligt talat minns mest för dess leksaker, men de få gånger jag fick tag på ett avsnitt spelades det tills det gick sönder. Ondska vs godhet i tung duell, på dinosaurieryggar. Svårslaget koncept.


Bäst: Dinosaurierna, och nej jag bryr mig inte om att de är anakronistisk ihopfösta.


7. Earth-Worm Jim

Masken Jim kryper in i en hemlig rymddräkt som förvandlar honom till den hjältemodige Earth-Worm Jim. Seriens totala knäppighet kanaliseras i underbara skurkar som Evil the Cat, Psy-Crow, Bob the Killer Goldfish och Queen Slug-for-a-Butt. Existerar även som tv-spel.


Bäst: Professor Monkey-for-a-head som ibland tappar kontrollen, vänds uppochner och blir Monkey Professor-for-a-head.





6. Sharky and George
Undervattensdeckaren Sharky (rosa haj i fedora-hatt) och hans sidekick George (någon slags tropisk fisk) löser brott på havets botten. Redan som lågstadieunge hade jag problem med att förstå hur fysiken uppförde sig under vatten och hur bilarna verkligen fungerade.


Bäst: Titelsången är ofta det bästa med tecknade serier, men få slår "Sharky & George - the crime busters of the sea. Sharky & George - clear up any mystery".




5. Ghostbusters
Ska inte blandas ihop med den tecknade serien The Real Ghostbusters som förstås bygger på Ivan Reitmans film. Jake Kong, Eddie Spencer och Tracy the Gorilla jagar spöken med hjälp av diverse pratande skelettbaserad teknologi och en semi-intelligent bil vid namn Ghost Buggy. Hade ofta en moralisk läxa att lära ut som man på gott 80-talsmanér tog en liten stund efter avsnittet för att förklara,
med hjälp av Skelevision så klart.


Bäst: Slagropet "Let's Go Ghost Busters" sitter fortfarande fastnaglad i min ryggrad.


4. Diplodos
Dinosarurer från parallellvärlden Diplodorianrex kommer till vår värld för att skydda oss från den onde Santos. Färgglatt, roligt och oförargligt. Och franskt!


Bäst: Att Diplodos krafter i princip är förhärligade kontorsvaror. Tejp, hålslagare, sax, häftklamrar och såpbubblor räcker tydligen för att spöa ondskan.


3. Cyborg 009
En av mina första kontakter med den japanska animationskulturen. Långt innan jag visste vad Manga och Animé var för något njöt jag av de hemliga cyborgarna (sic) som försvarade vår värld. Observera att Cyborg 009 dykt upp i flera versioner och det är den andra vågen, som släpptes på 80-talet som jag kan rekommendera. 60- och 00-talsversionerna har jag inte sett.


Bäst: Min favorit är fortfarande Jet Link (Cyborg 002) som har jetskor och har varit ledare för det legendariska gänget Jets i New York.


2. Balatack
Det första VHS-band jag ägde var Balatack. Fem unga människor med olika typer av telepatiska krafter styr jätterobot mot andra jätterobotar, som i sin tur styrs av ett mystiskt ödlefolk. I princip alla röster görs av Peter Harrysson. Underbara storys med nästan exakt samma upplägg i varje avsnitt.


Bäst: Strandscenen där teamets klassclown Franco med sin röntgenblick för ett par flimrande bildrutor lyckas kringå snyggingen Yuris bikini. Vad ska man använda sina krafter till om man inte får spana på tjejer? Va? Unga pervon kunde med hjälp av tålamod och frame-by-frame-pausning ta del av härligheten.


1. Thundercats
De modiga kattkrigarna med Lion-O i spetsen är okrönt härskare bland de serier som jag följde som ung. När jag var liten var Tygra favoriten och jag konstruerade mer än en piska av sammanknutna hopprep. Att serien dessutom bara fanns på VHS-kassetter för hyrning och man bara fick hyra en kassett i taget när man var liten skapade ett band som är svårt att bryta. Idag är tyvärr de flesta avsnitten inte alls lika bra som de var när man var liten, framför allt är animationerna inte alls lika bra som man minns. Sån tur då att Cartoon Network sparkat igång en helt ny serie om Åskkattorna. Som dessutom är fantastiskt bra.


Bäst: Snarf. Den tjuriga gamla katten/amman som bara råkar i trubbel. Att han i
nyversionen inte pratar och gnäller är seriens enda riktigt stora misstag.

4 comments:

  1. Min familj var sist i Sverige med att skaffa VHS-spelare, så jag såg knappt något tecknat när jag var liten. Men Mask minns jag från serietidningen Satellitserien. Min favoritepisod var den när Matt (ledaren hette väl så?) stod anklagad för något och han var tvungen att ge sin kompanjon Bruce en snyting för att det inte skulle verka som om Bruce låtit honom löpa med flit. Jag identifierade mig med Bruce. Men the Hijack, Assassination and Violent Opposition Consortium (HAVOC) från soloäventyret Freeway Warrior är nog ändå den bästa förkortningen i min bok. :-)

    ReplyDelete
  2. Mycket bra lista. Saknar egentligen bara två serier. Inspector Gadget och Starzinger!

    ReplyDelete
  3. Helmysig nostalgilista (Dinoriders! Jag minns fortfarande repliker från den, och det var fanimej femton år sen jag såg den) med en hel hög bra serier.

    Jag hade däremot haft med Pirates of Dark Water. Såg du någonsin den?

    ReplyDelete
  4. "Att han i nyversionen inte pratar och gnäller är seriens enda riktigt stora misstag."

    Det är ju en av de bästa grejerna med remaken. Förutom manuset och den mer utvecklade världen.

    ReplyDelete