Monday, December 20, 2010

Stef Gaines gör Utopi-fanart!

Sveriges mest entusiastiska serietecknare Stef Gaines har gjort en fantastisk fanart till Utopi! Vem den grönhåriga figuren är kommer så småningom att uppenbara sig i Lisa Medins följetong Medley.
Besök genast Stef Gaines galna blogg Segerkrönt i förväg!

Sunday, December 12, 2010

Ge bort Utopi i julklapp!

UTOPI 2

Det är det har bevisats av Astrotoperna på Voltaron 79, det har bekräftats av Oraklet i silverträsket, det har belagts av den Den Lilla Mannen som bor i Badrumsskåpet:

- En Utopiprenumeration är årets bästa julklapp för varelser i samtliga solsystem, dimensioner och tillstånd!

Det kostar bara 200 kr att prenumerera på fyra nummer av Utopi! Styckpriset i kiosken kommer ligga på 89 kr, så förtjänsten är enorm. Dessutom ingår en av följande böcker:




- Mara från Ulthar, ett fantasyepos av Karl Johnsson
- Dödvatten, en psykotisk skräckserie av Lars Krantz
- Drift, en feministisk sexserie av Jan Bielecki och Liv Strömquist



På självaste julafton ger du bort ett av de tre fina presentkorten, och badar sedan i mottagarens
tacksamhet resten av ditt liv!

Voilà

Såhär gör du:

Skicka ett mejl till info@kolikforlag.se med följande uppgifter:
- DITT Fullständiga namn
- DITT Fullständig adress
- DITT Personnummer*
- DIN Mejl och DITT telefonnummer.

SAMT uppgifterna för den lyckliga mottagaren av gåvan:
- Fullständigt namn
- Fullständig adress
- Mejl och telefonnummer.

* Lagen säger ju att vi inte göra bizniz med omyndiga.

Presentkortet laddar du ner och skriver ut genom att klicka på den länk som hör till den premiebok du valt:

Mara från Ulthar
Dödvatten
Drift

Välj spara som/save as om inte datorn laddar ner självmat.

Erbjudandet gäller t.o.m. 2010-12-24. Är du sovjet-kommunist eller ateist kan du också ge bort gåvan som nyårs-present t.o.m. 2010-12-31.

Thursday, December 9, 2010

Alena - Utopis urmoder

Det var någon gång vintern 2008/2009. Kim hade fått ett förslag från sin dåvarande redaktör på tidningen Nemi. Hon ville skapa en ny serietidning, en som riktade sig till unga människor som (om man inte ska använda ordet emo) hade mycket svart runt ögonen. När Kim berättade om sin redaktörs förslag slog projektdjävulen än en gång sina klor i mig.

- Det här är din stora chans Kim! Det är ju det här alla serietecknare drömmer om, en egen tidning. Vi måste se till att tidningen heter samma sak som din serie, och din serie ska heta samma sak som huvudpersonen i din serie, precis som Nemi, Rocky, Spindelmannen etc. Nu måste vi bara hitta ett bra namn.

- Vi?

Ja, jag kunde inte låta bli att lägga mig i när ett så spännande projekt höll på att födas. Jag och Kim satt många timmar och bläddrade i namn med böcker ur historien, mytologin och namn från olika länder och språkområden.

- Alena! Ett tyskt namn, en kortform av Magdalena.
- Som också råkar betyda ensam på svenska. Det är ju perfekt.

Nästa steg var att pitcha idén för Anna Lawrence på Schibstedts förlag i Stockholm Schibstedt är norges motsvarighet till Bonniers, och på den  här tiden ägde deras sverigeavdelning bl.a. Svenska Dagbladet, serieförlaget Kartago och diverse serietidningar, däribland Nemi.


Spontant fotografi mitt i ett redaktionsmöte.

Redan på ett tidigt stadium hade också den förträffliga Berit Viklund blivit indragen som tilltänkt tidningsredaktör. I samma veva flyttade jag och Kim från Malmö till Stockholm, där Berit redan bodde, och vi hade uppspelta möten i vår nya ateljé "Kolikgrottan".

Jag och Kim jobbade väldigt ambitiöst och hade gjort ett tiotal "moodboards", färgutskrifter i a3 som på ett collage-aktigt sätt berättade om vad vi skulle ha med i tidningen.
Det var utdrag ur Kims och Lokas serier, Richard Sala, Junko Mizuno m.fl. Vi visade upp dem i ett kalt konferensrum inför tre knäpptysta mycket allvarliga kvinnor från olika avdelningar på Schibstedts.

- Jaha. Hm... Det här blir dyrt. Vi får räkna på det ...

När vi gick därifrån kändes det ändå bra, och under de kommande veckorna fick vi signaler från Anna Lawrence som tydde på att tidningen faktiskt skulle bli av.
Då drog plötsligt finanskrisen in över Sverige. Schibstedt, eller Schibban som man sa, började läcka lite varstans. Steg för steg förstod vi att Schibstedt skulle göra sig av med sina serietidningar, med Kartago och in slutändan med hela sin Sverige-avdelning.

Trots att vi såg hela korthuset rasa samman, odlades olika hopp in i det sista. Det var tal om att Frida skulle köpa Nemi, och kanske så småningom vilja ge ut Alena. Det var också tal om olika okända konstellationer som Anna Lawrence tappert försökte få till stånd med olika hemliga riskkapitalister i ryggen. Men förgäves.

Till sist stod klart att Alena inte skulle bli av. Ändå drog vi nästan en lättnadens suck. Kim hade fullt upp med sina projekt och jag höll på att avsluta min första grafiska roman Inferno. Men djupt in i våra hjärnskrynklor hade ett frö såtts som vägrade dö. Drömmen om en tidning.

Wednesday, December 8, 2010

Folkhämnarna och Jantelaget

För ett par veckor sen var jag och Lisa Medin på besök hos Johanna Koljonen i P3 Kultur. Vi pratade dels om Utopi och dels om deras egen superhjälteserie som tagits fram i samarbete med lyssnarna. Jag och Lisa lovade att teckna varsin ruta i detta kollektiva serieprojekt, och idag öppnade sig en lucka i arbetsdagen, som när molnen delar sig och solen strålar fram. Jag har tecknat många sorters serier i mina dagar, men idag gjorde jag för första gången en ruta i en superhjälteserie. Dock utan superhjälte.

Två Dana Scully-inspirerade Säpo-agenter och två sjömatroser.

Läs mer om detta banbrytande P3-projekt genom att klicka... HÄR!

Sunday, December 5, 2010

Utopisterna, del 3 - Lisa Medin


FAKTARUTAN:
Fullständigt namn: Lisa Medin (fast egentligen är det betydligt längre...)
Född: Den 28:e april 1985
Bor: Huddinge, utanför Stockholm.
Familj: Sambon Björn, samt den den stora och bullriga klanen Medin.

Böcker: Medley 1-5 (som small press), Mangatalangen 2008 (Bonnier Carlsen - formgivare), Silhuetter (2009, Myling Media - redaktör & formgivare).
Inspirationskällor: Öst och väst. Trams och allvar. Läste som barn allt som fanns i serielådan på biblioteket, och fick därefter en väldigt schizofren seriesmak. I tonåren blev en eldig romans med japanska serier en tydlig och dramaturgiskt korrekt vändpunkt som skulle tvinga in vår unga hjältinna på rätt väg. I bokhyllan står nu bland annat Joakim Pirinen, Tite Kubo, Åsa Grennvall, och Marjane Satrapi sida vid sida. För att inte tala om en obscen samling Sonic-merchandise.


 
LISA MEDIN I UTOPI:
 Till Utopi tänker jag inte spara på krutet, utan ge er en spektakulär, ball och sjukt festlig upplevelse när premiärnumret kickar igång den episka följetången Medley. Detta är en berättelse om en ung man, en två meter lång synth, och de många motgångar som finns i en värld där musik är makt, bokstavligen.
De österländska tongångarna (!) går inte att ta miste på, men det viktigaste serien har lånat är förmodligen tendensen att presentera en larvig premiss, och sedan följa upp den på fullaste allvar.

Löjtnant Catherine Hayes, violinist, finner sig i en svår knipa när plötsligt...

Axel, synthpopparen från öst, presenterar sig.
För er som känner igen er, har allting denna gång blivit lite större, lite bättre, mycket mer halsbrytande.
I premiärkapitlet kastas vår orädde protagonist rakt in i en fejd med ett blodtörstigt garageband som är i full färd med att råna ett resande sällskap. Men vem är denne mystiske pojke - och kan det stämma att han söker den legendariska platsen där all musik skall mötas - Medley?

Ett fientligt garageband hotar vår unge hjältes framfart.
Men som alltid finns det större hot att se upp för. I bild: Balthazar Bernard Bombastius, överstekompositör.





Detta är bara början.
Bered dig på ett rafflande äventyr utan nödbromsar, där fördomar om musikgenrer blandas friskt med galopperande humor, rå action och smarta one-liners.

En förbaskat ball serie, helt enkelt.

Wednesday, December 1, 2010

UTOPI på Sci-fi-mässa

Det gör mig ont att berätta att det galaktiska rymdimperiet fortfarande förtrycker nördbefolkningen. Jag minns väl hur imperiets makt bröts, jag minns en glad fest med skogsapor som trummade, muntra spöken och ett mysigt likbål. Det var länge sedan nu. Uppenbarligen har imperiets makt återställts, för de var ta mig tusan överallt på Science Fiction-mässan som gick av stapeln nu i helgen. Som tur var fanns det goda krafter på plats också. Den rebelliska Utopiredaktionen såklart!

Geeks and freaks, the good the bad and the ugly! Vilken tillställning! Trots den ständiga närvaron av stormtroopers så var stämningen på topp! Förutom horderna av nördiga humanoider så gästades mässan av besökare från urtiden, yttre rymden och vår egen barndom. I detta hav av levande fantasi spred vi budskapet om den sköna nya serievärld som står för dörren 2011. Många nya prenumeranter blev en del av vår Utopi, och många gick hem med en ny seriebok under armen. Vi var bland vårt eget folk och de var med oss.

Saker jag lärde mig på Science Fiction-mässan:

*Edward Furlong är kort, verkar ha festat mycket de senaste åren, och har fortfarande likadan röst som han hade när han brände runt på en trimmad moppe med Guns n´Roses på högsta volym.

*Robert Englund vet hur man klär och för sig. Classy!

*Na´vis är snyggare i verkligheten än på film.

*Prinsessan Amidala har klonat sig själv och finns i många versioner.

*Christina Lindberg är fortfarande het.

*Nördföräldrar för kulturen vidare till nördbarn.

*En del nördar tror på UFO:n och gillar att prata om dem.

*Det finns riktiga satanister med riktiga pentagram tatuerade i pannan.

Tack, alla nya och gamla vänner, för en fantastisk mässa!


Demonförläggaren Fabian Göransson vinkar till folket.


R2D2 brummade runt och spexade. Jag tycker att han tog väl mycket plats, det verkar som om kändisskapet har stigit honom lite åt huvudet.


Rymdimperiets makt var ständigt närvarande, och i händelse av att någon skulle glömma bort dem så höll de en parad ett par gånger om dagen.



My little Pony. Du luktar så gott och din man är så glänsande fin. Nyansen av lila, med en skimrande hinna av stjärnstoft. Dina vackra ögon, ryggens kurva som övergår i den perfekta baken, din näpna lilla mule. För bara 75 spänn, och man fick en borste på köpet! Du står i hyllan i min atelje nu. Vi ska ha så mycket kul tillsammans!

Rapport från Karl Johnsson