På fredag är det premiär för den nya Conan-filmen, Conan the barbarian 3D, och med anledning av detta inleds idag den första av två Conan-temaveckor på Utopibloggen! Yeah!
Man kanske kan tycka att Conan är en töntig machoknutte för nördar med manlighetskomplex, en bodybuilderfrossa utan innehåll, den lägsta sortens fantasy för förlorare, men under dessa veckor ska vi lära oss att bejaka allt detta.
Conan mötte först världens ögon i novellen The phoenix and the sword i decemberutgåvan av amerikanska pulptidningen Weird Tales 1932 fram till sitt självmord 1936 skapade författaren Robert E Howard ytterligare en hoper berättelser om denna svärdsvingande muskelman.
1982 gjorde Arnold Shcwarzenegger sitt genombrott som huvudrollsinnehavare i Conan the Barbarian, som 1984 följdes upp med Conan the Destroyer. En tredje film, Conan the Conqueror, var planerade, men rasade ner i development hell och blev aldrig av.
Snabbkurs i barbarkunskap del 1: Conan the Barbarian (1982)
Snabbkurs i barbarkunskap del 2: Conan the Destroyer (1984)
Snabbkurs i barbarkunskap del 3: Conan the Barbarian (2011)
Och nu, 2011, är det Jason Momoa som återigen gjuter liv i Conan, och denna gång i 3D, för bästa möjliga muskelupplevelse.
Här på Utopibloggen ska vi bjuda på: tävlingar om biobiljetter och Conan-merch, fanart av kända och okända serietecknare, Conan-sången, exklusivt producerade Conan-affischer, intervju med svensken som ÄGER Conan och mycket mer, allt inramat av vår store Conan-ciseron, Karl Johnson.
Håll i er, vid CROM!
Och visst är Masters of the Universe en tänkt merchandise på första filmen där tillverkarna i sista ögonblicket kom på att filmerna inte passade för småbarn (och större barn köpte inte aktionfigurer på den tiden) så man fick ge hjälten en annan frisyr istället?
ReplyDeleteDet har jag åtminstone läst i en bok om leksaker så det borde vara sant.
U.J.
Jag vill veta allt om detta fantastiska rykte! Säg till om du vet mer så kanske vi kan göra ett blogginlägg om detta.
ReplyDelete//Fabian
Jag vet egentligen inte så mycket om det även om jag tidigt noterade hur tätt det är mellan de storbröstade barbarerna och möjligen också att He-mans utseende och beväpning passar ganska illa med de humana "superhjälteideal" han snabbt lade sig till med (åtminstone vad jag kunnat följa i den svenska serietidningsutgivningen).
ReplyDeleteUppgiften fann jag i en rolig liten bok om 80-talsleksaker på Rejkaviks bibliotek. Deras katalog ligger tyvärr nere just nu men det torde varit "Just Can't Get Enough: Toys, Games, and Other Stuff from the 80s that Rocked". Jag kan tyvärr inte se några tecken på att den skulle innehas av något svenskt bibliotek. Jag kan inte påstå att den är en stor och bestående läsupplevelse (bortsett från det ständiga traumat att tillhöra en generation vars fantasi skapats av leksakstillverkarna) men är man en hög likasinnade kanske det kan vara värt att beställa för den ger definitivt en rolig timme var.
http://www.amazon.com/Just-Cant-Get-Enough-Rocked/dp/081099433X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1313476018&sr=8-1
F ö skriver Sam J Lundwall roligt om Conan i en av sina tidiga fantastiköversikter. Men det kanske ni kommer till sedan?
Med detta har jag uttömt ungefär allt jag vet om Conan. Ser fram emot att bli kunskapslyft.
U.J.
Fast man kan givetvis kika i den här och liknande (där man inte vet om det finns men som man borde kunna få tag på gratis om man bor i en större svensk stad). Gränsen för vad som är nostalgi kryper ju som bekant framåt...
ReplyDeletehttp://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175887398
U.J.
Okej, det har tydligen tillbakavisats, även om man misstänka ekonomiska skäl till detta.
ReplyDeletehttp://en.wikipedia.org/wiki/Masters_of_the_Universe
men det är säkert en konspirationsteori som är värd att lägga en regnig (eller solig) dag på att gräva i.
U.J.
This was a lovely blog postt
ReplyDelete