Friday, April 27, 2012

Precis alldeles nu kom Alena-tröjorna

Modet att döda.

Precis som med Love Hurts-boken har Kim W. Andersson och Shock gjort ett samarbete och tagit fram en t-shirt, denna gång då utifrån bok Alena. Denna suveräna skapelse hämtade jag precis upp på coop-posten här i Midsommarkransen, de kommer att finnas till salu på Seriefestivalen i helgen och utdelas som förstapris i den stora Cosplay-tävlingen.

Om inte vi utopimedarbetare snott alla till oss själva förstås :P

//Fabian

Imorgon smäller det med Cosplay, Seriefestival och hela konkarongen

Ute skiner solen fridfullt, men på Utopi-redaktionen är det full stress. Imorgon brakar Stockholms Internationella Seriefestival loss, och det blir bokbord, panelsamtal, signeringar, COSPLAY med Alena-tema och inte minst en brakmiddag för förlagets tecknare, samt att min fru My fyller år samtidigt (och hon tar födelsedagar på blodigt allvar).

Stressigt och svettigt (sa flickan till prästen).

Framförhållningen blev inte bättre av gårdagens champagne-lunch med medförläggaren Josefin Svenske, men vi har fått iväg böcker och vepor till Kulturhuset, invigt Strindberg-serieutställningen i Hallunda, ätit musslor med Loka Kanarp och gått på releasefesten för antologin Dimma av vår käre formgivare David Olgarsson.


För er som inte känner till SIS:
Stockholms Internationella Seriefestival äger rum på Kulturhuset lördag och söndag 11-18, det är Sveriges viktigaste seriefestival, det är bara att komma dit och låta sig överväldigas av alla bokbord, serietecknare, fans och en miljard olika aktivieter.

Här är länk till Fb-eventet Kolik på Sis:
http://www.facebook.com/events/387374937963836/

Här är länk till Fb-eventet Lisa Medins föredrag
http://www.facebook.com/events/415244001819354/

Här är länk till Fb-eventet Alena Cosplay
http://www.facebook.com/events/328515343876717/

Vi ses på festivalen!
//Fabian

Wednesday, April 25, 2012

De svarta målningarna - Goya och BPRD

Av Duncan Fegredo, ska tilläggas.

I morse visade Kim W. Andersson mig det här omslaget till BPRD - Hell on Earth - The Long Death (föga förvånade får människorna som hittar på titlar till amerikanska serietidningar betalt per bokstav), en härligt Clive Barker-ig parafras på Saturnus äter sitt son av den spanske målaren Goya. Eftersom Kim inte var bekant med den målningen sen tidigare så tänkte jag lägga upp den här på bloggen, till allmän förkovran, och när jag ändå är igång, varför inte lägga upp några av de andra så kallade De svarta målningarna.

Saturno devorando su hijo (Saturnus slukar sin son)

Här skulle jag kunna skriva ett långt stycke om De svarta målningarna, hur Goya målade dem på väggarna i sitt hus, att målningarna avlägsnades och fästes på dukar som hängdes på nationalmuseet i Madrid. Jag skulle också kunna prata om hur det senare framkom bevis för att det i själva verket var Goyas son som målade dem för att höja värdet på huset, och så vidare, men det här är ju internet och vi sysslar med  underhållning och inte information, och om ni vill veta mer så kan ni googla.

Vi andra kan bara låta blicken försvinna in i dessa fantasmagoriska visioner, dras in i de djupt oroande, oförklarliga, drömska målningarna av ödesgudinnor, han-geten med sina häxor, de tyngdlösa och tidlösa tillstånden och de förvridna ansiktena, så fyllda av smärta och bråddjup svärta. Uråldriga och samtidigt moderna, och samtigt så eviga: De svarta målningarn.

  El gran cabrón /Aqullare (Den store geten /Häxsabbat)

 Asmodea/Vision Fantastica (Asmodea / Fantastisk vision)

Atropos (Ödesgudinnorna)

El romeria a San Isidor (Pilgrimsfärden till San Isidoro) 

//Fabian

Tuesday, April 24, 2012

Medley på omslaget till SvD Kultur!

Det är knappast första gången en av Koliks serier hugger omslaget till kulturbilagan. Men det gör det inte mindre tufft!


 Fler bilder på hur det såg ut inuti tidningen finns här, på min eminenta blogg.

Ni missar väl inte att det dessutom finns en Medley-programpunkt på Seriefestivalens schema under lördagen? Fabian och undertecknad ska prata om världen som serien utspelar sig i, skojiga anekdoter, kanske lite bakomliggande symbolik - och självklart kan man ställa frågor så det står härliga till!
Nu på lördag den 28:e april, kl 14:30 - 15:30, på Biblioteket Plattan. Här är en länk till facebook-evenemanget, bjud in alla ni känner!

Nu har vi dessutom en dygnslång kampanj för Utopi - bara 200 spänn för en helårsprenumeration, och då får man Fabians Inferno på köpet! Eftersom det inte bara är musiktema utan även Strindberg-året, kan jag inte komma på en bättre kombo. Passa på och fyll i formuläret här! Erbjudandet gäller bara tills imorgon onsdag, kl 12:00.

Passa på att prenumerar på Utopi för bara 199 spänn!




Hej Människor och övriga Varelser!

Vi kör en prenumerationskampanj idag, fram till imorgon klockan 12 kan man köpa en Utopi-prenumeration för bara 199 kr. Erbjudandet har varit igång sen lunch och redan väller prenumerationer, så haka på du också.

Och om du vill slå ett slag för Utopi och fantastiska serier, sprid budskapet på facebook, twitter och din blogg. Det är bara att slänga med länken till prenumerationsformuläret:


Gå med i kampen för en mer magisk tillvaro!

//Fabian

Sunday, April 22, 2012

Animation för vuxna barn (och en liten språklektion)

Apropå den förra animerade musikvideon, här kommer en till pärla, och denna gång rör vi oss från skräck till fantasy. Den här superstämningsfulla atmosfäriska berättelsen får en att vilja se hela filmen, men tyvärr, om jag förstått saken rätt, är det bara det här. Och ändå lyckas dessa små minuter kännas som ett helt litet epos.


Mamma, kan jag också få en magisk bisonoxe?

Artisten bakom musiken heter Gotye, och bakom detta underligt stavade artistnamn döljer sig en liten språklektion. Gotye föddes som Wouter De Backer i Brygge, i den flamländsktalande delen av Belgien. Wouter på flamländska är alltså detsamma som Walter på Engelska. Walter/Wouter på franska blir Gautier, på samma sätt som W blir G när engelskans William blir franskans Guillaume, eller det germanska namnet Wido blir Guy på franska ... okej, det sista var överkurs.

Hursomhelst. Gautier på franska kan man, om man är full i fan, också stava Gotye, eftersom o kan uttalas å och y på franska bara är ett i med konstigt utseende, det kallas "grekiskt i".

Det var dagens harang, fortsätt njuta av helgens sista timmar nu istället för denna oombedda språkundervisning.

//Fabian

Saturday, April 21, 2012

OBS - roligt.

En av många guldkorn som dök upp under seriebloggsdriven var Nossrednas teckningsblogg, som görs av en J. Andersson. Här är två lol-iga bilder, på bloggen hittar du fler. Check it out.

 
Hen Solo.

TV4.SE/VADER

Kolla även in hemsidan www.nossredna.com

//Fabian

Animerat för de stora barnen, men inte som ni tror

Årets, på långa vägar, coolaste video. Se upp för oväntad vändning halvvägs och en sjukt mäktig slutscen!



Tack för tipset Kim.
//Fabian

Friday, April 20, 2012

Smakprovet från Sofia Falkenhems serie som jag utlovat i snart en vecka, här kommer det!

Det skulle visa sig att det var precis det här som var anledningen till att vi startade Utopi, som har blivit vårt existensberättigande. Att en superbegåvad och delvis alltför okänd svensk serietecknare som Sofia Falkenhem plötsligt ska ställa science fiction-serier på huvudet med en akvarellpensel som ett vibrosvärd.

Vill köpa den mössan också ...

Den lilla roboten heter Ocha-Chan och är en té-robot, om ni missat att läsa om den i Utopi nr 5. Vad det andra, stora, är får ni reda på i Utopi nr 6.

//Fabian

Här är sveriges bästa seriebloggar

Från Anders Vegh Blidlövs blogg på http://andersvb.blogspot.se/

Här är alltså resultaten från Seriebloggens dag igår på Utopis facebooksida. Hela 44 seriebloggar postade sina adresser, och här är de alla samlade. Koka en rejäl kopp kaffe och börja flukta! OCH! Alla ni som inte hann posta era bloggar, gör det nu! Det är inte försent, och jag ska försöka lägga till de här i blogginlägget också. Stort tack till alla som postade!

http://stefgaines.blogspot.se/

http://kommiekomiks.com/

http://efraimramsen.com

http://www.jdsillustration.com/

http://crandeblad.blogspot.se/

http://lagerkrantz.blogspot.se/

http://fridaswork.wordpress.com/

http://www.seriebibliotekarien.com/

http://basse.ratata.fi/

http://adultanatomy.tumblr.com/

http://myeffingstuff.blogspot.se/

http://adam-raw.blogspot.se/

http://weremole.tumblr.com/

http://moletastic.blogspot.se/

http://www.toppraffel.se/

http://johanwanloo.blogspot.se/

http://sa-chansunderligavarld.blogspot.se/

http://linakanritafint.blogspot.se/

http://www.shazam.se/

http://www.1000-ogon.blogspot.se/

http://andersvb.blogspot.se/

http://www.hannastromberg.com/

http://cinberillion.blogspot.se/

http://flaxhi.blogspot.se/

http://smorkin.wordpress.com/

http://kontrapunktus.blogspot.se/

http://elenaserrander.blogspot.se/

http://henrigylander.blogspot.se/

http://blogg.staffars.se/

http://mauritzbytheshore.tumblr.com/

http://www.zakandting.com/

http://redmalm.blogspot.se/

http://andeath.wordpress.com/

http://sixteentons.tumblr.com/

http://kalabakov.wordpress.com/

http://eliasritblogg.blogspot.se/

http://level7.nu/member/info.php?id=42005&show=weblog

http://oblivionhigh.wordpress.com/

http://www.kimwandersson.com/

http://www.shit-spider.com/

http://olgarsson.wordpress.com/

http://maxenart.tumblr.com/

http://sjojungfruboken.blogspot.se/

http://serieteketbloggen.wordpress.com/

http://lisamedin.blogspot.se/

http://karljohnssonbloggen.blogspot.com

http://imaginographica.blogspot.se/

http://krigrawr.com

För att kompletera denna lista, med varning för en del dubbletter, slänger jag även in ett gäng av de mer nyligen uppdaterade bloggar man hittar i Seriewikins utmärkta artikel om seriebloggar (tack för tipset Bror Hellman).

http://alitna.livejournal.com/

http://henrikbromander.blogspot.se/

http://blog.dotterbolaget.com/#home

http://leifengstrom.blogspot.se/

http://jgunnarsson.blogspot.se/

http://www.carlhedsved.blogspot.se/

http://nickanjonasson.blogspot.se/

http://matsjonssonbloggen.blogspot.se/

http://lokakanarp.blogspot.se/

http://littlewoodenhell.tumblr.com/

http://www.klubbhanna.blogspot.se/

http://olaskogangsblogg.blogspot.se/

http://www.benjaminstengard.blogspot.se/

http://ablativ.blogspot.se/

http://wahoonieshaped.blogspot.se/

http://luckyleotard.blogspot.se/

http://woxportfolio.blogspot.se/

//Fabian

Wednesday, April 18, 2012

Idag firar vi seriebloggens dag, för sveriges prunkande seriedjungel!

Serier under konstruktion i vårt avlägsna land.

Sverige stormkokar av otyglad serieenergi som blir hetare för varje dag som går. Runt om i landet finns det horder av begåvade tecknare som förtjänar att läsas av fler. Därför utropar vi helt spontant denna torsdag till seriebloggens dag, för att tillsammans upptäcka allt ögongodis som finns här på nätet.

Du som har en serieblogg, eller känner någon som har en, posta adressen på Utopis facebook-sida
så blir det nya läsare till bloggen, och vi upptäcker alla nya spännande seriebloggar.

Och allt går bra som har serier i sig: bloggar, webserier eller bloggar OM serier, allt från svartaste alternativserie till popigaste mang, visa upp seriesveriges bredd.

Och skicka vidare!

//Fabian

Gå med i kampen för att få skräckstugan till svenska biografer!

Sf-bokahandeln i Malmö har startat en kampanj för att få Cabin in the Woods av Buffy-regissören Joss Whedon till svenska biografer. Filmen har tydligen hyllats i USA, men döm själva, här är trailern.



//Fabian

Monday, April 16, 2012

Nancy Peñas magiska värld öppnar sig som ett kinesiskt skåp

Idag fick jag Nancy Peñas artbook Les Carnets du Kimono på posten. En del av bilderna kommer vi ta med i den svenska utgåvan av Tea Party som kommer till bokmässan i höst. Här är några smakprov.







//Fabian

Sunday, April 15, 2012

Sinnesrubbat snygg boktrailer för serien Yaxin

Det här måste vara den absolut bästa boktrailern för en serie i akvarell om en faun. Ät med ögonen. Den borde vi ge ut, inte sant? Kanske dags att starta en insamling à la Iron Sky!



Det finns en blogg också, med mer ögongodis.

//Fabian

Friday, April 6, 2012

Äntligen är det dags att ta fram skoluniformen!
Äntligen dags att slipa saxen och hälla upp blodet!
Eller varför inte förvandlas till ett förtvinat spöke i multnande luvtröja?
Må bäste kvinna, man eller odöd vinna!

På Stockholms Internationella Seriefestival 2012 inbjuder Kolik förlag och Kim W. Andersson till festivalens stora händelse: Alena Cosplay-tävlingen.

Tävlingen är öppen och kräver ingen föranmälan. Samtliga deltagare får en goodiebag när ni kommer till Kolik förlags bord på festivalen. Kl. 14:00 på söndagen den 29 april utses en vinnare som tar emot exklusiva priser: ett presentkort från klädbutiken Shock, en Alena T-shirt och ett signerat och inramat serieoriginal från boken Alena!

Läs mer om serieboken Alena här:
http://www.kolikforlag.se/Alena

Alena Cosplay sker i samarbete med Shock:
www.shock.se


Och tills sist facebookevenemanget:
http://www.facebook.com/events/328515343876717/

Här är också trailern för cosplayen med den magiska Fanny Bystedt!



//Fabian

Sunday, April 1, 2012

En fesk fläkt till Utopi!

"Nu är det äntligen klart att det blir av!" kan en strålande glad Fabian Göranson avslöja, efter flera månaders förberedelser. Att det skulle komma som en chock för många var han beredd på - men efter enbart översvallande positiva reaktioner från personer som tagit del av materialet kände Utopis chefredaktör att tiden var mogen att offentliggöra samarbetet som förberetts i månader.

Tidigare har Kolik förlag samarbetat med SVT och Matador Film när den kritikerrosade tv-serien Äkta människor gjorde ett gästspel i Utopi Magasin, och fler samarbeten har diskuterats sedan dess.
"Kolik förlags paroll är intelligent underhållning, och vi vill gärna grena ut till flera medium. Samarbetet med SVT var en succé, men vi vill inte begränsa oss till film. Ordvitsandet har gjort en stark comeback de senaste åren, det finns ingen anledning att det inte ska gå att integrera i seriemediet," säger Fabian eftertänksamt medan han smuttar på en kopp kaffe. Sedan nyheten började läcka ut om samarbetet med Ordvitsarnas Riksförbund har han haft fullt upp med att svara på telefonsamtal och mail, men trots all uppståndelse ser han upprymd ut. "Jag har inte sovit så mycket på sistone," säger han ursäktande och tvingas klicka bort ännu ett samtal på telefonen.

Fabian Göranson, Utopis chefredaktör.
En serie med ett team bestående av tjugo medförfattare bestående av yrkesvitsare såväl som språkforskare är inte en vanlig syn i seriesammanhang - men både Kolik förlag och Ordvitsarnas Riksförbund ville vara säkra på att materialet till den nya serien skulle hålla så hög klass som möjligt.
"Vi ville att handlingen och dialogen verkligen ska gå hand i hand. Något sådant här har aldrig gjorts förut, och det vi var mest oroliga för var folks reaktioner på faktumet att hela manuset är skrivet i ordvitsar. Skämtserier rynkar folk gärna på nästan åt, så vi vill visa potentialen i den här konstformen. Utopi passar dessutom bra eftersom vi vill skapa en... 'färgsprakande serie'!"
Fabian skrattar till och ursäktar sig; "Jag försöker komma in i vitsandet, så ha tålamod med mina nybörjarförsök!"

Vem som skall illustrera det unika samarbetet är ännu inte klart, men både Johan Wanloo och nytillkomna Utopitecknaren Elin Jonsson - som gör kortserierna om Utopis nya maskot, Poly Krom - är tilltänkta.

Styrbjörn Falck, t.h., diskuterar något med en av föreningens medlemmar när Utopi besöker deras lokaler i Göteborg.
 "Vi kände att det är väldigt viktigt att tecknaren har göteborgskoppling. Vi har fått göra kompromisser under samarbetet, men det här är en punkt där vi ordvitsare inte kan vika oss. Fast i Elins fall blir det ju mer av en Poly Krom-promiss!"
Det strålar ur ögonen på Styrbjörn Falck, ordföranden i Ordvitsarnas Riksförbund. Det märks att han är vitsveteran. Han fortsätter; "Göteborg är ju ordvitsarnas Mecka. Det är där vi måste ta avstamp."

Poseidon har en viktig del i berättelsen, intygar manusteamet. Utopis redaktion jublar!
Arbetsnamnet är "Flickan som vitsade för mycket" och om allt går enligt planerna kommer det unika serieprojektet börja gå i tidningen exakt ett år från dagens datum. Håll utkik på bloggen efter fler uppdateringar!