Sunday, April 1, 2012

En fesk fläkt till Utopi!

"Nu är det äntligen klart att det blir av!" kan en strålande glad Fabian Göranson avslöja, efter flera månaders förberedelser. Att det skulle komma som en chock för många var han beredd på - men efter enbart översvallande positiva reaktioner från personer som tagit del av materialet kände Utopis chefredaktör att tiden var mogen att offentliggöra samarbetet som förberetts i månader.

Tidigare har Kolik förlag samarbetat med SVT och Matador Film när den kritikerrosade tv-serien Äkta människor gjorde ett gästspel i Utopi Magasin, och fler samarbeten har diskuterats sedan dess.
"Kolik förlags paroll är intelligent underhållning, och vi vill gärna grena ut till flera medium. Samarbetet med SVT var en succé, men vi vill inte begränsa oss till film. Ordvitsandet har gjort en stark comeback de senaste åren, det finns ingen anledning att det inte ska gå att integrera i seriemediet," säger Fabian eftertänksamt medan han smuttar på en kopp kaffe. Sedan nyheten började läcka ut om samarbetet med Ordvitsarnas Riksförbund har han haft fullt upp med att svara på telefonsamtal och mail, men trots all uppståndelse ser han upprymd ut. "Jag har inte sovit så mycket på sistone," säger han ursäktande och tvingas klicka bort ännu ett samtal på telefonen.

Fabian Göranson, Utopis chefredaktör.
En serie med ett team bestående av tjugo medförfattare bestående av yrkesvitsare såväl som språkforskare är inte en vanlig syn i seriesammanhang - men både Kolik förlag och Ordvitsarnas Riksförbund ville vara säkra på att materialet till den nya serien skulle hålla så hög klass som möjligt.
"Vi ville att handlingen och dialogen verkligen ska gå hand i hand. Något sådant här har aldrig gjorts förut, och det vi var mest oroliga för var folks reaktioner på faktumet att hela manuset är skrivet i ordvitsar. Skämtserier rynkar folk gärna på nästan åt, så vi vill visa potentialen i den här konstformen. Utopi passar dessutom bra eftersom vi vill skapa en... 'färgsprakande serie'!"
Fabian skrattar till och ursäktar sig; "Jag försöker komma in i vitsandet, så ha tålamod med mina nybörjarförsök!"

Vem som skall illustrera det unika samarbetet är ännu inte klart, men både Johan Wanloo och nytillkomna Utopitecknaren Elin Jonsson - som gör kortserierna om Utopis nya maskot, Poly Krom - är tilltänkta.

Styrbjörn Falck, t.h., diskuterar något med en av föreningens medlemmar när Utopi besöker deras lokaler i Göteborg.
 "Vi kände att det är väldigt viktigt att tecknaren har göteborgskoppling. Vi har fått göra kompromisser under samarbetet, men det här är en punkt där vi ordvitsare inte kan vika oss. Fast i Elins fall blir det ju mer av en Poly Krom-promiss!"
Det strålar ur ögonen på Styrbjörn Falck, ordföranden i Ordvitsarnas Riksförbund. Det märks att han är vitsveteran. Han fortsätter; "Göteborg är ju ordvitsarnas Mecka. Det är där vi måste ta avstamp."

Poseidon har en viktig del i berättelsen, intygar manusteamet. Utopis redaktion jublar!
Arbetsnamnet är "Flickan som vitsade för mycket" och om allt går enligt planerna kommer det unika serieprojektet börja gå i tidningen exakt ett år från dagens datum. Håll utkik på bloggen efter fler uppdateringar!

2 comments:

  1. ""Jag har inte sovit så mycket på sistone," säger han ursäktande och tvingas klicka bort ännu ett samtal på telefonen."

    Hahaha! Stackars chefredaktören, som ändå har tid att skriva så roliga inlägg på bloggen!

    ReplyDelete