Sunday, April 22, 2012

Animation för vuxna barn (och en liten språklektion)

Apropå den förra animerade musikvideon, här kommer en till pärla, och denna gång rör vi oss från skräck till fantasy. Den här superstämningsfulla atmosfäriska berättelsen får en att vilja se hela filmen, men tyvärr, om jag förstått saken rätt, är det bara det här. Och ändå lyckas dessa små minuter kännas som ett helt litet epos.


Mamma, kan jag också få en magisk bisonoxe?

Artisten bakom musiken heter Gotye, och bakom detta underligt stavade artistnamn döljer sig en liten språklektion. Gotye föddes som Wouter De Backer i Brygge, i den flamländsktalande delen av Belgien. Wouter på flamländska är alltså detsamma som Walter på Engelska. Walter/Wouter på franska blir Gautier, på samma sätt som W blir G när engelskans William blir franskans Guillaume, eller det germanska namnet Wido blir Guy på franska ... okej, det sista var överkurs.

Hursomhelst. Gautier på franska kan man, om man är full i fan, också stava Gotye, eftersom o kan uttalas å och y på franska bara är ett i med konstigt utseende, det kallas "grekiskt i".

Det var dagens harang, fortsätt njuta av helgens sista timmar nu istället för denna oombedda språkundervisning.

//Fabian

3 comments:

 1. Vilket skönt ljus det är i denna!

  ReplyDelete
 2. Ljussättningen i den här är ju alldeles fantastisk! Och allt det andra är ganska fantastiskt det med; jag gillar historien, musiken är bra, animationen är snygg, etc., etc.

  Helmys, helt enkelt.

  ReplyDelete
 3. Ja, atmosfär och känslan av hur luften är, det är så otroligt viktigt i animationer, och borde verkligen vara en lärdom att ta med in i serieskapandet.

  ReplyDelete