Thursday, July 21, 2011

Utopi-Tv del 4: Blädderfilm på Utopi magasin nr 2

Ni är säkerligen många därute som väntar och våndas på att Utopi nr 2 ska komma i brevlådan. Just idag fick vi besked från tryckeriet att det skickar den från Ungern den 29 juli, varpå den anländer några dagar senare till Stockholm, varpå vi genast kör iväg de färdigadresserade tidningarna till posten, varpå ni prenumeranter får den hem i brevlådan efter några dagar.

Men vi fick också en provtidning med bud från pustan, och för att sockra er otåliga gjorde vi en liten blädderfilm med ljuva toner i.



sommarhälsningar från grottan
//Lina, Kim & Fabian

Wednesday, July 20, 2011

Utopi-Tv del 3: Ana Valdés från Den grymma kokboken

Ana Valdés medverkar i varje nummer av Utopi med matspalten Den grymma kokboken, där hon skriver om bizarra recept och exotiska rätter från gastronomins dunklaste hörn. I den här videon berättar hon om sitt matintresse och mycket mer.



//Fabian

Friday, July 15, 2011

De mest sinnesrubbade Star Wars-prylarna du inte visste att du aldrig kommer klara dig utan.

Okej, du har sett filmerna. Kanske har du köpt dvd-boxen. Eventuellt har du kvar dina Stjärnornas Krig-gubbar. Eller så har du köpt gamla för 40 spänn styck. Men vet du vad du inte har köpt? Jo...

Känner du dig riktigt jävla ondskefull på morgonen. Då ska du köpa brödrosten som bränner in Darth Vaders hjälm på mackan. Kolla vad mycket cancerogent, förkolnat bröd du får i dig. Grrr ...

På kvällen är du på bra humör, du vill laga middag och vara sexig samtidigt, men inte spilla på finkläderna. Ett Prinsessan Leia-bikini-förkläde är enda utvägen ...


Och lasagnen tar vi ut ur ugnen med en Rymdsnigel-ungsvante.

Och lilla hunden vill också vara fin, det fins ett Prinsessan Leia-bikini-förkläde för lilla vovven också, som man trär på tassarna nertill så den inte ramlar av. Nusse.

Till efterrätt blir det kakor. Serverade ur en Dödsstjärnan-kakburk! Köpköpköp ...





Efter allt bevär med maten ska du sova. I en Tauntaun-sovsäck! Med inälvsmönster på insidan, så du sover lika varmt och gött som när Luke blev räddad av Han Solo. Observera att dragkedjan är formad som ett lasersvärd.

Men innan du somnar, titta på den här fullkomligt bedårande videon om Tauntaun-sovsäcken, där ett gäng små barn återskapar den magiska scenen ur Rymdimperiet slår tillbaka.



Allt det här underbara junket hittar du på Think Geek och Stjärnornas Krig-affären.

Monday, July 11, 2011

Till dig som har det heta fantasynamnet Oscar

Ossian tar emot de fallna franska hjältarnas själar.

År 1761 traskade poeten James Macpherson ner från skotska högländerna, och med sig hade han ett revolutionerande manuskript, Ossians sånger. Macpherson påstod sig ha samlat ihop ett dittills okänt keltiskt hjälteepos, som förts vidare genom muntlig tradition i tusentals. Bakom verket låg skalden Ossian, en figur från 200-talet efter kristus som var den keltiska kulturens motsvarighet till antikens Homeros. Huvudrollen i dessa heta fantasyäventyr innehades av Finghal, vars namn betyder den vite främlingen (nu kanske du ångrar att du heter Oscar istf. Finghal, men läs vidare så blir du peppad igen!)

James Macpherson, bestsellerförfattare.

Det här var sannerligen goda nyheter. Europa genomsyrades under det sena 1700-talet av romantisk yra, och tanken på en keltisk, urgammal högkultur, på samma nivå som sina grekiska och romerska motsvarigheter, var en önskedröm för kulturnördar i länder med keltiska rötter. Det vill säga Storbrittanien inklusive Irland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Tyskland etcetera.


Ossian tar fram sin gamla harpa och jammar loss.


Napoleon Bonaparte, fransk kejsare, hörde till de största beundrarna, och när en av hans generaler, Jean-Baptiste Bernadotte, bad om bra namntips för sin förstfödde son, slog Napoleon resolut upp sitt exemplar av Ossians sånger. Se där ett bra namn: Asgeirr. Betyder gudarnas spjut. Hm, As ... gre ... Det är lite svårt att uttala på franska förstås. Oscar blev det närmsta en fransk mun kunde komma.

Ossian tröttnar på sitt epos, och somnar.


Napoleon blev slagen vida Waterloo och Bernadotte blev kung i Sverige, och efter honom blev hans son kung, och emedan Jean-Baptiste bytt sitt namn till Karl-Johan, så behöll hans son sitt konstiga fransk-kelitska namn och kröntes till Oscar I. Varpå Oscar blev ett av Sveriges vanligaste mansnamn, 65 067 innehavare anno 2005.


Sömnig typ den där Ossian. Till höger om honom står Finghal, hjälten i dikterna.

Men Macpherson då? Jo, det var hittepå alltihop. Ossians sånger var bara ljug och förbannad dikt. Äkthetsdebatten rasade bittert till långt in på 1800-talet. När den engelske kritikern Samuel Johnsson tillfrågades om han verkligen trodde att någon nu levande människa kunde ha skrivit något så vackert som Ossians sånger, svarade han "Ja. Många män. Och många kvinnor. Och många barn."

//Fabian

Sunday, July 10, 2011

Eurocon 2011

Till skillnad från serie-Sverige så är fantastik-Sverige en ganska splittrad samling subkulturer. Skräckfantaster, splatterfilmsentusiaster, lajvare, scfi-nördar, rollspelare, star wars-freaks och trekkies, seriesamlare och så arméerna av människor som gillar star wars eller world of warcraft. Scenen innehåller allt från små grupper på ett par hugade fanatiker, till veritabla befolkningslager. I seriernas värld "känner alla alla", via serieskolorna i Hofors och Gävle, Small press expo och en handfull förlag. Fantastikens värld däremot saknar  de naturliga träffpunkterna.


Kanske var Eurocon i Stockholm lite ett sådant tillfälle. Här verkade en hel del olika grupper och människor mötas för första gången. Jag själv stod mest bokbord under festivalen, men hann ändå med en del nätverkande. Sara Bergmark Elfgren presenterade mig för ett gäng nya begåvade fantastik-författare, Karin Tidbeck, Karin Waller, Jenny Milewski och Nene Ormes, och vi smidde planer för framtiden. På lördagskvällen höll också Kim W. Andersson, Sara Bergmark Elfgren och jag en rolig panel om att komma ut som nörd, om de episka seriernas framtid och så klart Utopi magasin.

Många har också bloggat utförligt och bra om Eurocon, här är några länkar:


Jag tror många viktiga bollar sattes i rullning på Eurocon och jag hoppas att det kommer fler tillfällen att knyta ihop sveriges alla eskapismen, kanske Swecon i Uppsala nästa höst blir ett sådant.

//Fabian

Saturday, July 9, 2011

Utopi får klagomur

Milde herre, giv oss mer följetonger i Utopi, låtom oss få läsa om fler rymdtroll med
laseryxor, skänk oss trefaldigt fler färgsidor ... mummel mummel ... 

Det finns en plats på nätet där man kan prata om allt. Så länge det gäller serier. Det finns ett forum där man kan dyka ner i trådar som "Vilka är enligt dig de åtta bästa sidekickarna?", "Vilken serie skulle du läsa dagen du dör?" och "Serieskapar, får dem säga vad som helst till fansen?". Det är förstås Serieforum.se jag talar om.

Hörru Gaston, vi behöver inte läsa gammelserier längre! Det finns en ny tidning,
Utopi magasin, som tillfredställer den kräsnaste serieälskarens fantasikörtlar.

Vilken plats skulle vara bättre för Utopi att upprätta sitt första public relations-kontor på, en klagomur där man kan komma med frågor, klagomål, synpunkter och smicker. Det som skrivits om hittills är t.ex. hur många prenumeranter Utopi har och huruvida tidningen ska ha fler eller färre följetonger. Dyk rakt ner i tråden och var sen inte sen att skriva in dig som användare på forumet (superenkelt, går på ett kick!), så kan du skriva egna inlägg, i så väl Utopi-tråden som de andra spännande trådarna.

//Fabian

ps. Ni är givetvis fortfarande lika välkomna att höra av er per mejl och i kommentarer här på bloggen, brevledes eller per telefon. ds.


pps. Ikväll ska jag göra en ordentlig genomgång av Eurocon, kanske årets viktigaste konvent. ds.

Friday, July 8, 2011

Fem missbildade kentaurer

Ibland tröttnar man ju på hur fattigt påkomna monstren är i fantasyfilmer, ni vet man tar någon slags drakdinosauriemänniska och öser på med horn och tänder. Gäsp. Men en ny generation konceptillustratörer är på väg att revolutionera industrin. Nyanställd på Pixar är Nanna Johansson, och vi har lyckats komma över skisser från kommande storfilmen De fem missbildade kentaurerna.
Bon apetit!






Vill ni läsa mer av Nannas grejer, gå in på Fembilder-bloggen.

//Fabian

Thursday, July 7, 2011

Rapport från Göteborg del 5

Nu är heldagen i Götelaborrrg slut för Kim W. Det gick så fort. Men jag hann umgås med en hel drös av svenska serieeliten. Tack till Sci Fi-bokhandeln och tack till mina underbara söta fans som kom förbi!





Jag hann i alla fall leta upp en utmanare i Karl Johnssons eviga tävling om världens märkligaste fantasyomslag.

Rapport från Göteborg del 4


Nu är det dags!



Så här fina signeringar bjuder jag på ... 


... och så här glad blir man!

/Kim W.

Rapport från Göteborg del 3



Johan Wanloo är först ut på signeringsbordet! Med Aggro under armen och sin bästa serie i näven!


Första klass tåg och förstklassig lunch bjuder de på! SF-bokhandeln vet hur man smörjer en serietecknare. Kina-buffé, mmm... mums.

Rapport från Göteborg del 2


Framme! Står och poserar utanför stationen medan jag försöker komma på rätta vägen. Det är väl till Nordstan, sen vänster och förbi en gågata? Vi får se. To be continued...



På vägen till Sci Fi-bokhandeln så går man förbi denna trevliga butik! Shock, som jag hade ett fantastiskt samarbete med för ett par år sedan när min första bok Love Hurts kom ut. Vi gjorde en Love Hurts T-shirtkollektion. Tre superläckra/blodiga tröjor som var så populära att de sålde snabbt slut. Jag har inte ens en egen kvar.



Arrgh! Jag glömde mina speciella signeringspennor! Jag som utlovat extra läcka teckningar idag. Men tur i oturen för strax under Sci Fi-bokhandeln ligger stans bästa konstmaterialbutik Inex. Och jag älskar att köpa pennor, papper, penslar och allt annat man hittar där! Så allt löser sig till det bästa, ni får de finaste signeringarna och jag får köpa prylar. Win-win! Och Inex vinner ju också, win-win-win!



 Jag hittade fram!!! Kom hit ni med, vet ja! De ha ballonger, det är kalas!

//Kim W.

Rapport från Göteborg del 1

Kim åker tåg och drömmer om att bli oövervinnerlig.

Högst ärade Utopibloggen!

Nu sitter jag bekvämt i första klass medan Sverige svischar förbi utanför. Även om det är oroliga moln på himmelen så är mitt sinne i ro. Det finns ju inget bättre än att åka tåg! Man är tvungen att sitta ner och läsa serier. Det finns inget annat att göra och jag har en ordentlig hög med serier att beta av. En underbar tillvaro, med musik i hörlurarna och något litet att smaska på.

Jag ska till Göteborg för att fira Sci Fi-bokhandeln som fyller tio år. Grattis! De firar hela veckan med en massa aktiviteter. Idag är det seriedagen och butiken kommer intas av tecknare som ska signera sina böcker, träffa läsare och bjuda på något i stil med stafettserie. Det kommer bli toppen! Kom dit!

Väl mött
Kim W. 

Wednesday, July 6, 2011

Kim W. signerar på Science Fiction-bokhandeln i Göteborg

För ett par år sen gick jag genom ett tvärmörkt Göteborg under Bokmässan tillsammans med Stina Hjelm och Kim W. Andersson.
- Jag har fortfarande inte förlåtit Göteborg, sa Kim.
- Inte jag heller, sa Stina.
Båda hade prickat in den svåraste, pankaste, eländigaste tiden i sina liv att bo i denna vackra stad, och de såg hur de uslaste ögonblicken spelades upp på nytt medan vi gick längs minnenas boulevard.

Grattis på födelsedagen!

Men nu är det andra tider, Kim W. har förlåtit denna vackra och välkomnande stad, sett ljuset i tunneln. Science Fiction-bokhandeln i Göteborg fyller tio år och firar med massa signeringar och andra glädjeämnen hela veckan. Här är programmet för tecknartorsdagen:

Torsdag 7/7

kl 13: Johan Wanloo
kl 14: Joakim Lindengren
kl 15: Kim W. Andersson
kl 15:30: Henrik Lange
kl 16: Oscar Hjelmgren
kl 1630: Max Gustafson
kl 17: Mim Sörensson
kl 17:30: Dennis Gustafsson
kl 18: Johan C. Brandstedt



Dock lär ju tecknarna hänga runt hela i butiken hela dan, så det är bara att pallra sig dit. Och glöm inte att om ni inhandlar en Love Hurts bok av Kim W. så kommer han att utföra en smäcker originalillustration på förstasidan. Det ni!


Så här går det till när Kim W. signerar, från Eurocon 2011.

Och till sist: ett stort grattis från hela Utopi-redaktionen till Sf-bokhandeln i Göteborg!


//Fabian

Tadaaa: Omslaget till Utopin magasin nr 2


PLUMS! Nu dyker vi ner i det ljumma vattnet, och när våra ögon vant sig vid sältan blickar vi ner i ett främmande paradis, en värld där gränsen mellan djur och växt lösts upp. På bilden kan vi identifiera elefantörontång, havskrokusar, shymerts anemon och trumpetalger som växer fritt på mångskiftande korallrevsformationer, i huvudsak bestående av pilgerkorall, rödkorall och pans labyrint (som gett namn åt vuxenbarnfilmen med samma namn).

I förgrunden är en grå fisk (ev. en mal-släkting) på väg att äta upp en liten gul fisk (en Dwippy) som i sin tur är på väg att inmundiga en orange fisk (liten rosenkarp) som är större än henne själv. Men! I bakgrunden skymtar något avvikande, en skara gestalter avtecknar sig i det blå diset. Här finns ett mysterium, en berättelse, en kuslig föraning om död, mitt i allt prunkande liv.

Underbarnet bakom bilden är ingen mindre än kalkstenshawaiis stolthet Elin Fahlstedt. Och nu tänker ni så klart: om vi ändå kunde få serier som ser ut så där, då vore vi lyckliga. OCH DET SKA NI FÅ! Omslagsbilden är tagen ur Elin Fahlstedts serie Salt, som återfinns på sidan 15 i tidningen. Mums!

Om ni vill kika på omslagets tillblivelseprocess så kan ni läsa om den i ett inlägg på Elins blogg.

//Fabian

Tuesday, July 5, 2011

Utopis webteve del 2: Redaktionsmöte

Igår kväll hade vi redaktionsmöte hemma hos mig i Liljeholmen. På plats var jag själv, Lisa Medin, Karl Johnsson, Kim W. Andersson och Lina Neidestam, medan Loka Kanarp var på landet och Josefin Svenske i utlandet. Det var bara tredje gången i ordningen som vi lyckats sammanstråla, förhoppningsvis blir det oftare framöver. Här följer en kort avrapportering i webteveform:



Vi tillbringade också en stor del av kvällen med att prata om hur viktigt det är med starka karaktärer i serier, viktigare än i både film och litteratur. I fortsättningen ska seriefigurer, särskilt ur följetongarna, dyka upp i tidningen och på bloggen, som maskotar eller presentatörer. Kvällen avslutades med en extra öl på Strand.

//Fabian

ps. Imorgon avslöjar vi omslaget till Utopi nr 2! ds.

Monday, July 4, 2011

Ninjan Kalle

I fredags hade jag möte om Utopi nr 8 (faktiskt, temat är redan spikat) med Sara, och berättade om Ninjapunk-manuset, som ni kunde läsa om för ett par dagar sedan här i Utopibloggen, varpå hon genast associerade till det här måttlöst roliga inlägget från Varan TV om en ninja och hans pappa.



Ikväll är det ÄNTLIGEN dags för möte med Utopis redaktionsråd, blott det tredje sedan tidningen startade. Förhoppningsvis kommer en rapport i filmformat imorgon.

Sunday, July 3, 2011

Omslagsnostalgi med Sinkadus

Om hippa skräckförfattare befinner sig i bräschen för den svenska fantastikrevolutionen så befinner sig nog rollspelen i den andra ändan, på den mest avlägsna platsen från allmänt erkännande och etablissemangets uppskattning man kan tänka sig. Men ändå, när Johanna Koljonen twittrade följande bild från stadsmissionens skyltfönster vid Nytorget, så gick nog en ilning genom fler ryggrader än min. Jag tror jag hade samtliga boxar på bilden, på det glada 80-talet när jag var hängiven rollspelare.


Det som rollspelsillustrationer så magiska är att de, till skillnad från serier, bokomslag, filmaffischer etc, föreställer ett fragment ur något magiskt äventyr man inte känner till och aldrig kommer uppleva. Deras funktion är att egga fantasin till att tänka bortom bilden: vilka är det på bilden, hur hamnade de där, vad händer sen.

Därför finns det inga tidningsomslag som exalterar mig på samma sätt som gamla rollspelstidningen Sinkadus.

Av Rowena Morill.

Barn betyder alltid problem i äventyrssammanhang, antingen måste de beskyddas på bekostnad av ens liv, eller så är de besatta av halva helvetet. Men vilket härligt ljus, med en doft av renässansmålaren George de la Tour. Och så de profetiska figurerna i röken, "Det här är vad ni har att vänta er stackars satar: en vårtig spåkärring (meta), Titanics förlisning i arktiska vatten och ett avhugget huvud i en syltburk". Huga.

Av Don Mainz. 

Nu tänker vi oss att det gått några år, och tjejen har drabbats av allt elände som förevisades i stearinljusröken. Efter Titanics förlisning flöt hon mirakulöst iland i Marocko, och är numera en lönnmördare och kurtisan i ett ottomanskt, murgrönsomslingrat harem. Hon är i sina bästa år och ska just sätta kniven i den som förtjänar det mest ...

Av Rowena Morill. 

Nu blir det åka av! Barock-action med ett helt gäng vassa typer. Kvinnan i bakgrunden är väl rent omöjligt att inte bli kär i om man är 11 år, och så han som får stryk då, som har en massa horn istället för öron, hur bra är inte det?

Av Oliviera Berni. 

Det här är en målning från den gamla goda tiden, när riktiga män hade små baddräkter av rostfritt stål. Det var också på den tiden när man kunde fylla alla rymdskepp med blinkande lampor, skärmar och spakar och knappar och allt detta badade i ett blått vackert ljus. Numera inser vi ju att även den värsta star destroyer förmodligen manövreras med en touch screen stor som ett frimärke. Buhu buhu.

Av David Martin.

Åh nej! Vi trodde att vi undkommit baddräktsrcyborgens blåglänsande rymdskepp med snyggt schackrutigt golv genom en dimensionsportal, men icke, där väntar en utsvulten skräcködla med vidöppna käftar. Den här bilden har ALLT! Jag tänkte just skriva att den enda som fattades är ett vulkanutbrott, men det är ju där, uppe i högra hörnet. Phu!

Av Boris Vallejo. 

Här har omslagsmakaren i sanning överträffat sig själv. Tusen färger på en gång, inte bara glänsande rymdskepp och mekaniska planeter och exploderande planeter, utan puffar i regnbågens alla färger, som stolt annonserar artiklar i samtliga tänkbara genrer: rymdopera, efter katastrofen, medeltidsfantasy och samurajer. Man får samma överväldigande känsla som när man i den tidiga pubertetens omättligaste period konfronteras med ett smörgåsbord på en finlandsfärja. Det kan inte gå fel.

Av Michael Whelan.

Hmm. Här är det meningen att vi ska tänka till. En klocka. En robot. Klockan är trasig. Roboten har klor. Tiden är ur led. Artificiell intelligens. Nej, jag ger upp, det är helt enkelt en fet jävla robot med snygga lampor i ansiktet. Han/hon/den står mitt i öknen, med en stor gul permasost-måne hängande i himlen som enda sällskap. Stackars ensamma robot. Vet inte ens vad klockan är.

Samtliga omslag är hämtade från bloggen Piruett.se, som på sina Sinkadusmåndagar har lustmördat omslag och innehåll på alla de gamla tidningarna. Kolla in för ett gott skratt och betydligt bistrare bedömning av bilderna ovan.

//Fabian

Saturday, July 2, 2011

Den riktiga katt-kimonon

Cosplayande är ju en företeelse vi mest förknippar med manga, samt amerikanska superhjälteserier. Nancy Peña, som kommit ut med boken Katten och Kimonon, samt går som följetong med uppföljaren Tea Party, har haft den outsägliga förmånen att få den magiska kimono som står i centrum för berättelsen, uppsydd av någon övebegåvad människa. Kolla in dessa foton bara:

Vackra kläder klär som bekant alltid i vackra böcker.

Enligt legenden rymmer en av katterna ur tygets mönster ... 

Mmm ... mjau. 

Så här glider alla fransyskor omkring till vardags, inget konstigt med det.

Och som om inte detta var nog, så har det utifrån Tea Party-boken också tillkommit ett té, med etikett designat av Nancy Peña. När Nancy var på besök i Sverige berättade hon att hennes favoritté är "silver needle". Om det är sådant té i burken och vad silver needle egentligen är, det vet jag inte, jag dricker kaffe som alla andra gultandade svenskar.

Té? Té för tre? Ja, jag tror det.

//Fabian

Friday, July 1, 2011

Rustningar för fantasyhjältinnor suger

Den här videon illustrerar ett utbrett problem för fantasyhjältinnor som kanske borde uppmärksammas lite mer.



En bra motbild i sammanhanget är min personliga favorithjältinna: Jeanne d'Arc, en första klassens medeltida stridsmaskin i heltäckande plåtkostym.



Tack för tipset Sara Bergmark Elfgren som i sin tur fick tipset från Martin Halldin.

//Fabian