Monday, September 26, 2011

Lina Neidestam rockar P3-populär

Efter vår vansinnigaste bokmässa någonsin är vi tillbaka i grottan. Hösten har börjat med en skräll för oss och våra tre nya böcker Maran, Tummelisa och Hungerhuset.

Enastående gånger två.

I morse röjde Lina Neidestam spettet i P3 Populär och var fabulous ikapp med Tara Moshiri. Lyssna på inlägget HÄR och köp fantastiska Maran-boken HÄR.

Skaffa också ett ex av Hungerhuset, av Loka Kanarp och C/M Edenborg HÄR, samt ett nytt ex av Tummelisa av Matilda Ruta HÄR.

//Fabian

Monday, September 19, 2011

Det bästa trycket hittar du i Utopis och Koliks monter på Bokmässan!

De som vill vara balla, och det vill ju alla, sajnar upp sig på Facebook-eventet.

Här är programmet också:

Torsdag
14:00 Lina Neidestam signerar
16:00 Josefin Svenske i panel om Den svenska seriemarknaden.

Fredag
10:30 Matilda Ruta signerar i Sf-bokhandelns monter
11:00 Loka Kanarp signerar i Sf-bokhandelns monter
11:30 Lina Neidestam signerar i Sf-bokhandelns monter
14:00 Lina Neidestam signerar
14:00 Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Sara Bergmark-Elfgren i panelsamtal om fan art och fan fiction på seriescenen.
14:00 Prisutdelning Adamson-statyetten på scenen i molnet i G-hallen.
16:00 Loka Kanarp och C/M Edenborg berättar om sin bok Hungerhuset i Aftonbladets monter, och signerar böcker efteråt.
17:00 Matilda Ruta på seriescen, "Kan serier motverka sexuella övergrepp?"
17:00 Loka Kanarp och C/M Edenborg i Mörkerdottir förlags monter.
17:30 Duon Ms Mandu, Nina von Rüdiger och Johanna Koljonen på seriescenen om serier på iPad.

Lördag
13:00 Lina Neidestam signerar
14:00 Lina Neidestam, Loka Kanarp och Matilda Ruta i panelsamtal om sina böcker. Moderator Josefin Svenske.
17:00 Kim W. Andersson i tecknarbattle på seriescenen.

Söndag
14:00 Lina Neidestam signerar

Mer uppdateringar kommer!

//Fabian

Wednesday, September 14, 2011

Trailer för Hungerhuset!



Igår skickades Hungerhuset från Ungern, Loka Kanarp och C/M Edenborgs vackra och kusliga spökserieroman. C/M har också gjort den här fantastiskt stämningsfulla boktrailern, se och njut!

//Fabian

Låt oss dyka djupare än någonsin förut!

Jag gillar att dyka men jag kan inte simma. Lärde mig faktiskt aldrig att simma när jag var liten. Trots att jag gick totalt i sju simskolor! Jag är inte dum i huvudet. Vet hur man gör alla stegen men så fort jag hamnar i vatten där jag inte bottnar är det som att slänga in en Ewok i en tvättmaskin. Antingen kommer den ut skärrad för livet men extra ren eller så kommer den inte ut alls.

Fast jag gillar som sagt att dyka. Jag gillar att dyka på land in i andra världar. Släppa mig själv för en stund och uppleva något utöver det normala. Det finns många olika sätt man kan göra detta på och ett av de roligaste sätten går många förbi. Hur skulle du hantera det om du läst klart en bok men äventyret inte tog slut där?

Ursula Poznanski har skrivit Erebos
Nu i September släpps boken Erebos i Sverige av Opal bokförlag. En bok om manipulation och virtual reality. Nu till lanseringen av boken valde Opal att kontakta en kommunikationsbyrå här i Sverige som gör verklighetsspel. Så jag skummade runt lite på Twitter och insåg att just sådant här var rätt okänt i Sverige. (Även om vi i min värld känts ledande.) Rätt många verkar intresserade av det hela och såg det som något nytt och häftigt. Hur var det hela uppbyggt då? Jo, går man in på Erebos: The Game så får man tre enkla uppdrag att slutföra, samt en liten belöning när man är klar. Fast där tar ju inte dykandet slut och varför skulle man vilja det? Det är upp till mig som nyfiken läsare att försöka dyka djupare och även om man klarat de tre uppdragen är jag övertygad om att något mer gömmer sig bakom det hela.

Det är rätt underligt tycker jag personligen att fler bokförlag inte omfamnat det här. Ja, alltså då speciellt i Sverige. Utanför landets gränser kan vi däremot hitta en hel del med intressanta böcker som omfamnat detta.

Cathy's book är en ungdomsbok som kom ut 2006 och är utformad lite som en dagbok. I den hittar du teckningar, telefonnummer, Cathys egna anteckningar i sidorna marginaler och liknande. Du kan välja helt själv om du faktiskt vill bry dig om dessa saker eller bara läsa boken. Fast du får ut så mycket mer om du faktiskt gör det! Boken slog stort och har fått två uppföljare och en app till iPhone. Nu finns boken till och med på svenska. Så det finns ju ingen anledning allt att börja lätt prova på lite dykning?


Sen så har vi t.ex. Personal Effects: Dark art som jag läste ut för några månader sedan. Kanske inte världens bästa bok men produktionsvärdet är högt. För runt 170kr får man en skräckis som cirkulerar kring Zach Taylor. Konstterapeut på ett mentalsjukhus som får i uppdrag att utreda den anklagade seriemördaren Martin Grace. Han påstår att han kunnat förutspå morden men att det inte var han som faktiskt utförde dem. Tillsammans med boken får du patientens målningar, ID-kort, Zachs anteckningar och mycket annat smått och gott. Varför inte ringa numret på omslaget och se vart du hamnar?

...och nu har jag bara snackat böcker. Visste ni att Marvel Comics faktiskt gjorde ett verklighetspel inför Secret Invasion? Ja, det är faktiskt sant. En tjej vid namn Kinsey Walden hade en videoblogg på Myspace och började förundras över hur konstig hennes bror hade blivit på senaste tiden. I sista avsnittet visade det sig att han var en Skrull! 

Allt det här och lite till får du med då du köper boken. Det underligaste är hur de faktiskt fick plats med allt i boken.
Nu har jag bara nämnt några få exempel och det finns ofantligt mycket där ute jag inte nämnt för att ämnet är så stort. Som verklighetspelet där jag hjälpte till att stjäla en bil på en mörk parkering och rädda en kidnappad kvinna.. (Det låter farligare än vad det var.) Eller spelet där jag hjälpte en robot att hitta sin kärlek.. Eller spelet där jag fixade så en man var på fel plats vid fel tillfälle..

Så jag skulle vilja avsluta detta gästinlägg med en uppmaning till alla författare och skapare där ute. Vad är det egentligen som förhindrar er från att göra något sådant här? Är det bara jag som faktiskt har suget efter något mera? Varför kan jag inte t.ex. Cirkeln avslutas med en uppmaning om att gå in på en mystisk hemsida. Jag är ju tydligen utvald! Varför kan jag inte få följa Alenas äventyr även på Twitter? Vad hade Blenda bloggat om? Visst väcker sådana frågor rätt skojiga och intressanta tankar? Visst, Blenda hade kanske inte bloggat. Fast om jag postade ett brev till en speciell adress så kanske hon hade postat en handskrivet brev tillbaka som svar?

Ps. Innan jag ens han skriva klart detta så hoppade någon på det hela lite halvt. Kan ni tänka er att det visade sig vara Elin som behöver hjälp att hitta filurer. Du har väl ett anteckningsblock hemma? Bara att börja leta. Själv tänker jag precis börja städa min lägenhet med anteckningsblocket nära tillhands. Självklart med ett förstoringsglas i min fria hand. Ack, det blir nog inte så städat denna gång heller..

- Det här gästblogginlägget är skrivet av Tomb Svalborg. Då jag inte läser serietidningar, tittar på TV-serier eller twittrar som en galning hittar du mina artiklar på Myskoteket.se.

Monday, September 12, 2011

Hej Eskapist! med Tomb Svalborg

Kära bloggläsare, här kommer gärningsmannaprofilen på Tomb Svalborg som den här veckan börjar gästblogga på Utopibloggen. Nu kör vi så det ryker!

Marvelentusiast och Uppconarrangör.

Thomb Svalborg, vad är din ... 

1. Bästa hjälte?
Det kommer alltid vara spider-man. Främst för att det var han som lärde mig läsa och var min första riktiga hjälte.

2. Bästa hjältinna?
Buffy Summers, ingen frågan om saken!

3. Bästa antagonist?
Alltid varit svag för symbioserna i Marvel comics. Främst då Cletus Kasady aka. Carnage.

4. Bästa best/monster?
Alla tre stegen av Graboids från Tremorsfilmerna. Även om Xenomorpher även ligger mig varmt om hjärtat.

Australiensisk jordmask från det glada 80-talet, när de hade "specialeffekter" i filmerna.

5. Senaste favoritfilm?
Green Lantern - Emerald knights.

6. Senaste favoritbok?
Önskeprickar av Elin Fahlstedt!

7. Senaste favoritTV-serie?
Nya Thundercats borde alla se. Välskrivet och snyggt.

8. Senaste favoritspel?
Wordfeud på min iPhone. Det har blivit lite av ett beroende. Inte förlorat en match på en månad!

9. Bästa episka strid?
Försök toppa:



10. Bästa episka romans?
Inga spoilers men ... Torchwood. Avsnittet "Immortal Sins". Ni vet!

11. Fiktiv figur du skulle vilja ha chans på?
Luna Lovegood är den fiktiva kvinnan i mitt liv.

Hogwarths-hippien Luna Lovegood.

12. Fiktiv figur du skulle vilja vara?
Nyarlathotep! 

Lovecraftiansk slingerbult.

13. Vilket är ditt fantastik-expertområde?
Självutnämnd expert på zombieöverlevnad. 

14. Vilket är din bästa nördföda?
Te, te, te, te, te! Dricker faktiskt te i skrivandets stund.

15. Bästa fantastik-regissör?
Joss Whedon

16. Bästa fantastik-författare?
Kan ni tänka er? Det är ju.. Joss Whedon!

17. Bästa fantastik-tecknare/konstnär?
Dan Luvisi

Dan och han Wo-man!

18. Bästa fantastik-serietecknare?
Jamie McKelvie

19. Bästa eskapistiska barndomsminne?
Köpte "glittriga" pokémonkort från Asien som var vanliga dåliga kort. Fast jag lyckades byta till mig mycket bättre kort av andra för korten var ju glittriga. = De måste vara bättre. 

20. Värsta episka guilty pleasure?
Jag följde Smallville. *gömmer sig bakom en sten*


Tusen tack för svaren Tomb!
//Fabian

Thursday, September 8, 2011

Vägen var krokig, men jag hittade hit till slut!

Som barn var jag intresserad av serier på ett sätt som jag antar var ganska vanligt i den åldern: jag slukade allt som kom i min väg. Skillnaden mellan mig och många andra är att det inte slutade bara för att jag växte upp. Det som förändrades var snarare vilka serier jag intresserade mig för.

Jag minns så tydligt min fixering vid Kalle Anka-tidningarna som damp ner i brevlådan varje vecka och hur sönderlästa de var innan nästa nummer kom. Det var nästintill de enda serietidningarna jag kom i kontakt med fram tills dess att jag började på högstadiet.

Bizarro av Dan Piraro, min stora favorit från Larsson-tidningarna.

Nya människor betydde nya möjligheter att upptäcka nya intressen. Jag började läsa Spawn, Witchblade, Larsson, alla de där man vanligtvis hittade i även i butiker med mycket begränsat utbud av serier. I samma veva började jag spela rollspel i allt större utsträckning och snöade in mig på fantasyliteratur, ju mörkare desto bättre. Vampyrer och gotik skulle det vara, böckerna skulle matcha mina svepande svarta sammetskläder men serierna hängde inte riktigt med. Jag visste inte ens att det fanns serier som passade in i resten av min värld.

Jag år 1998. 2 sekunder senare brann jag naturligtvis upp. Jag var ju trots allt vampyr .

Det var först i gymnasiet jag hittade rätt. Jag hängde mycket på ett café i Uppsala som heter Genomfarten. Gothare, punkare, synthare, popsnören, vi var en ganska brokig skara unga alternativa människor som snurrade runt där. En Trocadero kostade en femma, en bit kladdkaka en tia. Där lärde jag känna Björn, som alltid drack rökig lapsang. Björn var ett par år äldre än mig (och det är han än idag, tro det eller ej) och kallades för gammelsyntharen av mina vänner, han gav mig något ovärderligt som jag aldrig kan vara tacksam nog för. Han gav mig Neil Gaiman.

Morpheus, också känd som Dream. Protagonisten i Neil Gaimans fantastiska serie Sandman.

Det var liksom där det började ordentligt. Genom Sandman hittade jag hem och upptäckte en helt ny värld. Jag är ganska säker på att jag skulle hittat dit förr eller senare även utan Björn som drack lapsang men det hade kunnat dröja flera år. Blotta tanken får mig att rysa. Vem hade jag varit idag om jag inte upptäckt den sidan av nördspektrat förrän flera år senare? 

Idag är jag i alla fall Sanna (jag misstänker att mitt namn hade varit detsamma vem jag än hade varit) och om allt går som det ska kommer jag att skriva några rader här lite då och då. Jag jobbar i huvudsak som biblioteksassistent men pysslar emellanåt med ett och annat på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm. Jag läser skräck, science fiction och fantasy såväl i serieform som romanform. Jag spelar bräd- och rollspel. Jag handarbetar, knarkar TV-serier och snöar in mig på dataspel. Jag är allroundnörden, hear me roar.

Det var en ganska krokig väg från Kalle Anka till Utopi och vägen är kantad med en ganska bred blandning av serier, allt från Preacher till Fables. Hur såg din väg ut?

//Sanna

Tuesday, September 6, 2011

Hej Eskapist! med Sanna Valapuro

Sanna Valapuro är först ut bland våra nya gästbloggare. Men först en presentation i form av Hej Eskapist!-enkäten.

 90-talsseriefantast och dataspelspysslare.

Bästa hjälte?
Kapten Malcolm Reynolds från Firefly.

Bästa hjältinna?
Kara ”Starbuck” Thrace från Battlestar Galactica

Bästa antagonist?
Det finns så många bra att välja mellan menjag landar nog på The
Master, från Doctor Who, på grund av min nuvarande Doctor Who-craze.

Bästa best/monster?
Daleks. Idag är de kanske inte så läskiga, de överanvänds och
avdramatiseras ganska kraftigt i den nya Doctor Who-serien men jag
kommer aldrig att glömma bort skräcken jag kände när jag såg (och
hörde) dem som barn.

Senaste favoritfilm?
Inception. Jag är kanske sist på denna jord med att se den men det var
värt väntan.

Senaste favoritbok?
Quantum Thief av Hannu Rajaniemi.

Senaste favoritTV-serie?
QI

Senaste favoritspel?
Portal 2.

Bästa episka strid?
Dr Horrible vs Captain Hammer.

Bästa episka romans?Jesse Custer och Tulip O'Hare från Preacher.



Prästen och pinglan.

Fiktiv figur du skulle vilja ha chans på?
Zevran från Dragon Age: Origins.

Fiktiv figur du skulle vilja vara?
Lila Black från Justina Robsons Quantum Gravity-serie.

Lily Black, agent i vassa solbrillor.

Vilket är ditt fantastik-expertområde?
Jag brukar titulera mig allround-nörd men om jag absolut måste välja
ett så skulle det vara TV-serier. Eller nördigt handarbete. Eller
dataspel.


Sannas legendariska nördpysslande.

Vilket är din bästa nördföda?
Sushi. Eftersom det är kallt till att börja med så gör det inget om
jag förlorar mig i ett spel mellan tuggorna.

Bästa fantastik-regissör?Joss Whedon.

Bästa fantastik-författare?Neil Gaiman.

Bästa fantastik-tecknare/konstnär?Dave Mckean

Bästa fantastik-serietecknare?Charles Vess

Lunchrusning i tomteskogen av Charles Vess.


Bästa eskapistiska barndomsminne?Skolbiblioteket. Det var en hel värld av fantastiska skatter och lycka
för en liten eskapist. Där kunde jag lätt tappa bort
tidsuppfattningen.

Värsta episka guilty pleasure?Jag tror att jag är lite för töntig för att ha vett att
känna skam över något av mina intressen.


Tusen tack, Sanna!
//Fabian

Monday, September 5, 2011

Ett filmquiz som får dig att vråla av fasa (samtidigt som du tar en öl)!


Mitt i de mest ruskiga Halloweentider presenterar Cinemateket i samarbete med Utopi Magasin ett skräckfilmsquiz. Quizmistresses: Damen i svart Sara Bergmark Elfgren och Vita frun Hélène Dahl. 

Föranmälan startar i foajén 17.30. Kom i tid, gott folk! För quizet startar prick 18.00. Max fyra personer i varje lag.

Förutom den enorma äran kan ni vinna superfina priser från Cinemateket, Kolik förlag, Non Stop Entertainment, m.fl.

Det finns försäljning av dryck och något lätt att äta.




Klockan 20.00 visar Cinemateket dessutom den oklippta versionen av The Omen från 1976. Om du inte har Cinemateketkort, se till att skaffa det i god tid. (Du skaffar det i kassan i foajén, det är gratis och du behöver inget kort för att delta i quizet.)

På grund av det material som ska visas är båda evenemangen från 15 år.

Sprid detta vidare!

Vi ses den 3:e november!

http://sfi.se/sv/Cinemateket/
http://www.facebook.com/event.php?eid=169013549843000


//Fabian

Friday, September 2, 2011

Det slutgiltiga Maranomslaget!

Här är det till sist, det slutgiltiga Maranomslaget! Jag är mycket nöjd. 

En vacker dag ska jag visa alla förkastade versioner och skisser som ledde fram till detta, men först ska jag åka ut i skogen och vila opp mig.  Tillbaka på jobbet i slutet av veckan, då blir det jobb med min favorittidning Utopi!

//Lina Neidestam