Sunday, January 16, 2011

Utopisterna del 5: Jan Bielecki

Jan tecknar Kronprisen från Zolmax i en fotostudio någonstans i London.

Fullständigt namn: Jan Stefan Adam Bielecki
Född: Den 7 mars 1985
Bor: East London yo!
Familj: Polsk och rolig. Och en internationell och rolig.
Böcker: Drift (2007), Några feta (båda Kolik förlag, 2010)
Inspirationskällor: Grafisk design, illustration, graffiti och en massa annat.

JAN BIELECKI I UTOPI:
I Utopi kommer jag att medverka med sci-fi-serier (eller säger man science fiction?) efter historier ihopkokade i Fabian Göransons tanketornado. Varje gång han vänder sig om verkar en rykande färsk serieidé singla ner från en av hans fickor. Några berarbetar jag till serieform och återberättar för er. Först ut har vi Kronprinsen från Zolmax, om fallande imperiums öden, gemenskap och uppväxtmiljöer. Varför inte slå på stora trumman, liksom?

Jag brukar vanligtvis vara för lat för att göra ordentliga karaktärsstudier så jag låter figurerna utmejslas allt eftersom jag tecknar serien. Men här fick jag fick efter några sidor skissa ner lite uniformer inom den Zolmaxiska motståndsrörelsen, eller försvarsstyrkorna som de själva kallar sig, för att hålla det konsekvent:

Besättningsuniformer på Stjärnskepp Skattjakten.
General Kossian Kosmox.
Havselefanten på NL14, en av Nepturnus månar.

En goldomb smaskar i sig lite färska havselefanttarmar. Mmm smaskens!
Nästa rymdsaga blir något helt annat så se till att inte missa första numret!

Thursday, January 13, 2011

Sagor från Kalle



Karl Johnsson har hettat upp sin blogg till lavatemperatur. Kolla in denna oas i den elektroniska öknen!

Wednesday, January 12, 2011

Lägesrapport från redaktionen

Just nu går arbetet med första numret in i sitt intensivaste skede. De mesta av materialet har kommit in och det är snart dags att sätta vår formgivare Jesper i arbete. Dessutom allt det andra: utgivartillstånd kommer på posten, avtal med utländska förlag skickas, ny programvara köps och laddas ner, annonser kommer på mejlen, de sista sista utopiporträtten tecknas, prenumeranter registreras, artikeltexter korras och illustratörerna tecknar för fullt, därtill topplistor, intervjuer, kalendarium, ledare och mycket mycket mer. Det kommer bli ett fullspäckat och finslipat första nummer som förhoppningsvis går på tryck runt den 24 januari. Det betyder att du som prenumerant kommer få din tidning i brevlådan någonstans runt den 20 februari, om allt går enligt planerna.



Själv håller jag som bäst på att tuscha mitt eget bidrag till Utopi #1, Blenda och Magnoliamysteriet. Sedan ska den också färgläggas med akvarell, finputsas med glans och högdagrar i gouache, och till sist fotograferas för optimal färgåtergivning. Det kommer bli en riktig liten karamell.

Och dessutom, som om allt detta inte vore nog, har vi två Kolik-böcker på tryck: Elin Fahlstedts fantasy-äventyr Umbra och den tidigare oöversatta klassikern Corto Maltese i Etiopien. Och mitt i allt detta virvlande kreativa kaos har redan planeringen av Utopi #2 börjat...

Läs gärna om Utopi på Shazam.se och i nästa nummer av Dagens ETC!

/Fabian

Tuesday, January 11, 2011

Evenemangstips!

Om du bor i Stockholm och inte har något annat för dig så tycker vi på Utopi att du bör röra dig till de här finfina evenemangen imorgon onsdag och på torsdag: 




Monday, January 3, 2011

Utopisterna del 4: Aurora Walderhaug


FAKTARUTAN:
Fullständigt namn: Turid Aurora Walderhaug (artistnamn: Aurora)
Född: 22 november 1978
Bor:  i kappsäck
Familj: Mor, far och äldre syster
Böcker: La Danse Macabre utgiven i begränsad upplaga 2008 (Print Press Edition)
Inspirationskällor: Fantomen (den svartvita tiden i allmänhet och Leppänen och Lindahl i synnerhet), metal/hårdrockestetik och -klichéer, Thorgal och liknande melodramatiska fantasyserier, människosläktets aldrig sinande törst för makabra snaskigheter samt Theodor Kittelsen (1857-1914) och Gustave Doré (1832-1883).
hemsida: http://www.artbyaurora.net/

Skelettet har fått nya vingar och är glad. Ur ”Dödens vingslag”.

AURORA WALDERHAUG I UTOPI:

Jag kommer först och främst att bjuda på veritabla grafikorgier i form av La Danse Macabre. Huvudpersonen är ingen mindre än liemannen, även känd som ”liemannen som gör vad som faller honom in”. Tillvaron som skelett är inte alltför enkel då han på grund av sin fysionomi ofta stöter på diverse motgångar, inte minst med sina varierande fortskaffningsmedel. Dock trivs han utmärkt med sin yrkestillvaro, som bjuder på mycken variation och tillfällen att komma över godis  och spetsunderkläder och annat som förstärker hans redan så vackra leende. 


Ur ”Dödsritt”







Sunday, January 2, 2011

Sista Utopi-porträtten

I slutet av november och början av december var det fantastiskt många som hakade på vårt kampanjerbjudande med Utopi-porträtt. Därför är det först nu som vi blivit klara med de sista teckningarna. OM någon av er fortfarande inte fått era porträtt så hör av er till info@kolikforlag.se.

/Fabian


OBS! ERBJUDANDET GICK UT 2010-12-01