Thursday, August 25, 2011

Vinnare i Conan-tävlingarna hyllas av Hyborias folk!

Nu har den hårda striden om segern i Conan trivia-tävlingen avgjorts. Som enda överlevande på det rykande slagfältet står, dränkta i fiendens blod:

Andreas Eriksson från Skellefteå
Martin Larsson, kallad Tecknar-Martin
Anders Svensson från Hok
... och slutligen personen Xina.

Alla dessa vishetens krigare vinner två biobiljetter var! Wohoo!

Vinnare i fanart-tävlingen kan ni beskåda nedan:

Conan klår upp hästar med kätting, här får han smaka på sin egen medicin.

 Den ene vinnaren (utan inbördes rangordning) är Dan Turesson. Grattis Dan!


Denn bild avnjuts för bästa effekt till valfri Manowar-platta.


Den andra vinnaren är Stina Lövkvist, grattis Stina!

Bra jobbat båda två, biobiljetter och merchprylar kommer på posten!

//Fabian

Saturday, August 20, 2011

Nu blir den recension av Conan-filmen!

Så här går det till när Conan föds: hans mamma och pappa är befinner sig mitt uppe i ett stort fältslag (som par levde på den gamla goda tiden när män var män och kvinnor var män också). Conans mamma blir tyvärr dödligt sårad, och eftersom hon är höggravid så utför Conans pappa, spelad av Ron Perlman, kejsarsnitt där och då på slagfältet (tack och lov på mammans begäran, hur skulle det annars se ut?!).

Världens bästa pappa.

Men den starten kan det bara gå åt ett håll. Vi gör en kort resumé på handlingen: Conans by och återstående förälder slaktas av den onde Khalar Zym och dotter som är magiker. Khalar Zym hittar den sista delen av masken som i urtiden användes för att återuppväcka de döda, så nu behöver han bara offra en kvinna av det rena blodet, för att han ska kunna återuppväcka sin döda hustru. Kvinnan av det rena blodet visar sig vara en slags nunna som är av trollkarssläkt, Tamara. Vi snabbspolar tio år: Khalar Zym står i begrepp att hitta kvinnan av rent blod, men då korsas hans vägar av Conan, som ser möjligheten att hämnas sin fars död. Och sen brakar det iväg, 1 timme och 52 minuter rykande action.

Khalar Zym med filmens fantasivapen, en dubbeldolk.

Det bästa med en sån här film är att det bra är bra, men det mindre bra är ännu bättre.

Exempel: Alla huvudkaraktärerna pratar amerikansk engelska, men bikaraktärerna har olika accenter. Den ondes vidrige kumpan med jättedåliga tänder pratar brittisk cockney-engelska. Conans svarte kompis pratar rastafari-engelska och Conans kompis som är tjuv och kommer från tjuv-staden pratar med arabisk brytning.

Ett annat exempel: Conan kan inte kommunicera med kvinnor utan att avsluta meningen med "kvinna". "Sätt dig på hästen, kvinna". Varpå kvinnan givetvis sätter sig på hästen. 

Ännu ett exempel: Kvinnan (Tamara) och Conan har åkt båt, men nu ska Conan gå i land för att uppsöka och döda fienden. Ensam. Kvinnan följer efter. De möts på en klippa. Kvinnan frågar "Tror du att vi har en större uppgift i livet, ett öde?". Conan svarar "Nej", varpå de genast ligger med varandra. I en mysig stuga som visade sig ligga under klippan, vilket är tur, för det kryllar inte av just mysiga stugor i filmen annars. Och man kunde ju tro att Conan, att döma av hans uppträdande, knullar argt och hetsigt som en vild gatuhund. Men nej, han är en öm älskare, långsam och fin.

Tamara i snygg-smuts.

Nu kan man kanske tänka att det här är en utdragen och hånfull sågning av Conan the Barbarian, men det är det inte. Det ska vara så här på något sätt. Det blir kul. Sen har vi det som inte är bra för att det är dåligt, utan som är bra för att det är bra. Miljöerna i filmen är helt enastående. Vi befinner oss i en sagotid mellan det Atlantis slukades av havet och de ariska folkens resning (hmmm!), och överallt rör sig hjälten i ruiner av en fallen högkultur, omkullvälta pelare och raserade broar. Städerna är myllrande orientaliska och otroligt vacker gjorda. Man sugs in i en otroligt fin och autentisk värld där det verkligen känns att folk bor, det finns höns och grisar och världshus och bönder och fängelser och handelsmän och skogar och dessutom en hel del riktigt fina monster.

Kokt kycklingbröst varannan timme byggde denna vackra kropp, tydligen.

Conan the Barbarian är en matinéfilm för 2010-talet. Den för tankarna till Sinbad sjöfararen och de nyare Mumien-filmerna, och aviserar förhoppnigsvis en liten fantasyvåg som den vi hade i början av 80-talet. Då var det Arnold Schwarzenegger och Rutger Hauer, nu är det Jason Momoa och kanske Ron Perlman, världens vackraste underbett, som sätter fjärilar i magen på oss.

//Fabian

Ps. Khalar Zym köpte nyligen Svenska Dagbladet och skrev följande recension under pseudonymen "Jan Söderquist". Tydligen har seriösa filmkritiker slutat gilla machofantasy, hur gick det till? Ds.

Friday, August 19, 2011

Lars Krantz rockar loss med tuschet som vapen

När Lars Krantz gör fanart så är det inget hafsverk, inget ihopslängt för sakens skull. Det är konst. Konst och hans morbida, ångande, sadistiska, skräcksubtila berättarglädje. Till Conan-veckan klämda han till med inte en, utan TVÅ fanartbilder, och eftersom de är lite i en sekvens så måste vi lägga upp båda på en gång. Jag ska inte pladdra mer, utan bara servera dem, på svartnat silverfat:

 Conan kommer ångande på sin löddriga springare, över
en knastrande blomsteräng. Men i vilket ärende ... ?
... Jo, han ska dra en spikklubba i bakhuvudet på en slemmig
dvärg, så att ögonen ploppar ut. Rättvisa har skipats, vid Crom!

//Fabian

Thursday, August 18, 2011

Lina Neidestam bjuder på fulsnittar och finvin på Seriegalleriet-vernissage

Efter fyra års jobbpsykos har Lina Neidestam äntligen krälat ut ur källarhålet och satt ihop en utställning! Där samlar hon serieoriginal, affischer och signerade konsttryck från både Zelda och Maran, samt bjuder på fulvin och finsnittar och vice versa.


Inte en dödsannons, utan det flotta vernissagekortet!


Gå in på fb-eventet för teknikaliteter och detaljer, och dyk upp på lördag för småtuggande, vinsurplande och chansen att få din alldeles egen Lina Neidestam-tingest signerad. Och givetvis möjligheten att träffa seriesveriges största hopp i egen hög person!



Lina kommer att träda ut ur sin spegelvända
verklighet och träda in i de dödligas dimension.

//Fabian

Wednesday, August 17, 2011

Nu blir det BÅDE trivia-tävling och fan art-tävling. Mäktigt.


Som ni minns från igår var Karl Johnssons sista ord innan han trädde in i sjunde himlen av faderlig salighet:

- Tävlingen! Glöm inte tävlingen!

Nå väl. Här är den, vässa pennorna, spetsa öronen och sätt på glasögonen, för här kommer frågorna i ...

UTOPIS CONAN TRIVIA-TÄVLING

Fråga ett:
Vad heter landet som Conan kommer ifrån?

Ledtråd: Det är en väldigt snöig plats, men där man ändå gärna går barbröstad ... 

Fråga två:
Conan har ett öde att uppfylla, vad är det han ska bli?


Kan det vara att ... få årtusendets värsta tennisarm?

Fråga tre:
Svarta kustens piratdrottning var Conans största kärlek. Vad hette hon?

Det är inte den här läskiga häxan i alla fall ... 


Fixar du svaren på de här tre kluriga frågorna så mejla de genast till info@kolikforlag.se, du har chansen att vinna två biobiljetter till nya Conan-filmen.

UTOPIS STORA FANART TÄVLING

Nu när du ändå har vässat din penna så är det dags för ännu en tävling. Vi utmanar dig att skapa en Conan-fan art, alltså din egen tolkning av Conan-karaktären. Mejla en eller flera bilder till info@kolikforlag.se, du har chansen att vinna inte bara biobiljetter, utan även cool conan-merch och att få din bild publicerad i nästa nummer av Utopi!

Tävlingen kommer att vara öppen en vecka från nu, så vi vill ha dina bilder och svar senast:

DEN 24 AUGUSTI

kör så det ryker
//Fabian

Tuesday, August 16, 2011

Drama på liv och död i Utopi-fabriken mitt under Conanveckan!

Klockan halv åtta i morse ringde Kalle, vår Conan-ciseron. Efter ett falsklarm i söndags var det dags, han och Martina var på förlossningen på Södersjukhuset.
- Du måste fixa Conan-affischerna, de ska vara inne idag! hojtade Kalle på en knastrig telefonlinje. Du måste hämta originalen på ABA innan tolv! Glöm inte att pimpa det röda! Och hinka det svarta och det vita och be Mattias om loggan!
- Det är lungt Kalle, svarade jag med min myndiga fadersstämma, jag fixar affischen, gå nu och föd ditt barn!

Sagt och gjort, jag står vid mitt ord. Här är resultatet, Kalles flådiga, exklusiva Conanffisch, en ursinning barbar som kastar sig genom luften mot de slemmiga ormkäftarna. Kanske en symbol för den djuriska manlighetens kamp mot sin kastrationsångest.

Conan är inte rädd för nån jävla kastrationsångest,
han bara yxar sig genom skräcken och ut på andra sidan.

- Och en sista sak, ropade Kalle, du får inte glömma Utopis Conan-triviatävling! Läsarna måste få chansen att vinna biobiljetter och fantastiska merchprylar från Noble Entertainment!
- Nemas problemas kompis, jag lägger upp frågorna ikväll. Och inget ett-kryss-två, här är det kalla svar som gäller.

Så håll utkik framåt kvällssnåret, när jag nattat min lillgrabb ska jag lägga upp frågorna, så får vi se vad ni går för.

Kör hårt.
//Fabian

PS. Jodå, jag vet att ni undrar. Kalle och Martinas lille barbar kom till världen senare under dagen. Vikt, klockslag och sånt kommer sen, var så säkra. DS.

Sunday, August 14, 2011

Utopibloggen klär om till pälskalsonger! Conan-tema i veckorna två.

På fredag är det premiär för den nya Conan-filmen, Conan the barbarian 3D, och med anledning av detta inleds idag den första av två Conan-temaveckor på Utopibloggen! Yeah!

Man kanske kan tycka att Conan är en töntig machoknutte för nördar med manlighetskomplex, en bodybuilderfrossa utan innehåll, den lägsta sortens fantasy  för förlorare, men under dessa veckor ska vi lära oss att bejaka allt detta.


Anmoder till Utopi magasin.

Conan mötte först världens ögon i novellen The phoenix and the sword i decemberutgåvan av amerikanska pulptidningen Weird Tales 1932 fram till sitt självmord 1936 skapade författaren Robert E Howard ytterligare en hoper berättelser om denna svärdsvingande muskelman.

1982 gjorde Arnold Shcwarzenegger sitt genombrott som huvudrollsinnehavare i Conan the Barbarian, som 1984 följdes upp med Conan the Destroyer. En tredje film, Conan the Conqueror, var planerade, men rasade ner i development hell och blev aldrig av.



Snabbkurs i barbarkunskap del 1: Conan the Barbarian (1982)


Snabbkurs i barbarkunskap del 2: Conan the Destroyer (1984)



Snabbkurs i barbarkunskap del 3: Conan the Barbarian (2011)



Och nu, 2011, är det Jason Momoa som återigen gjuter liv i Conan, och denna gång i 3D, för bästa möjliga muskelupplevelse.

Här på Utopibloggen ska vi bjuda på: tävlingar om biobiljetter och Conan-merch, fanart av kända och okända serietecknare, Conan-sången, exklusivt producerade Conan-affischer, intervju med svensken som ÄGER Conan och mycket mer, allt inramat av vår store Conan-ciseron, Karl Johnson.

Håll i er, vid CROM!

Thursday, August 11, 2011

Hej eskapist med Peter Bergting!

Peter Bergting, foto av Stefan Tell.

Nu är det äntligen dags för utopibloggens nya intervjukoncept "Hej eskapist", där vi går igenom nördvanorna hos prominenta fantastiker. Först ut är serietecknaren Peter Bergting, som ju också dragit igång fantasyforumet vi skrev om härförleden. Om ni missat hans fantasyepos The portent så kan ni skaffa er ett ex snarast från bokförlaget Erzats.


Nog talat, här följer smatterbandet av frågor och svar:

Peter Bergting, vad är din...

1. Bästa hjälte?
Elric

2. Bästa hjältinna?
Ena

3. Bästa antagonist?
Brainiac

Brainiac är en utomjordisk vetenskapsman från planeten Colu,
som har för avsikt att erövra jorden.


4. Bästa best/monster?
zombien Bub från Day of the Dead

5. Senaste favoritfilm?
The Thing på BluRay

6. Senaste favoritbok?
God is not Great av Hitchens

7. Senaste favorittv-serie?
Community

8. Senaste favoritspel?
Har inte tid att spela spel

9. Bästa episka strid?
Slutstriden i A Chinese Ghost Story. EPISKT!

10. Bästa episka romans?
Ianto + Jack i Torchwood.

11. Fiktiv figur du skulle vilja ha chans på?
Fniss… Lin i The Portent

Lin tecknad av Jakob Westman

12. Fiktiv figur du skulle vilja vara?
Gud.

13. Vilket är ditt fantastik-expertområde?
Zombies tror jag.

14. Vilket är din bästa nördföda?
Espresso.

15. Bästa fantastik-regissör?
Tsui Hark

16. Bästa fantastik-författare?
Tanith Lee

17. Bästa fantastik-tecknare/konstnär?
Michael Whelan

18. Bästa fantastik-serietecknare?
Moebius

Rollspelskompendiet Gigant, med just fantasykaraktären
Elric av Melnibone, skapad av Michael Moorcock, på omslaget.

19. Bästa eskapistiska barndomsminne?
Sträckläsa Gigant i sommarstugan.

20. Värsta episka guilty pleasure?
Köpa dyra japanska leksaker och låtsas att det är till barnen.

Tusen tack Peter, bra svarat!
//Fabian

Thursday, August 4, 2011

Vad heter Utopi-bruden?

- Här serveras knogmacka med ketchup!

På bilden ser du Utopis nya maskot - en stenhård tjej som vi upptäckte på Karl Johnssons blogg för ett par månader sedan. Men vad heter hon?

Skicka dina bästa namnidéer till info@kolikforlag.se så har du chansen att vinna ett flådigt serieoriginal!

Utopitjejen kommer också få sin egen serie i Utopi magasin, där olika tecknare turas om att skildra denna valkyrias öden och äventyr.

//Lina

Wednesday, August 3, 2011

Sista chansen att prenumerera på Utopi för 200 spänn!


På måndag, den 8 augusti, kommer vi att höja priset för en Utopi-prenumeration till 299 kr, så passa på nu att teckna en prenumeration! För bara 200 kr får du fyra nummer av Utopi magasin och en premiebok på köpet. Klick HÄR eller på fliken Prenumerera, du kan antingen betala med kort direkt eller få en faktura. Det är också sista chansen att börja din prenumeration med Utopi magasin nr 1 (välj Innevarande nummer) och vara med från starten!

//Fabian

OBS!! Nu ska formuläret vara lagat, så det är bara att beställa på!

Monday, August 1, 2011

Nytt forum för frenetiska fantasy-fantaster!


Den hisnande känslan av att bestiga ett nytt nätforum ... 

Serietecknaren Peter Bergting har dragit igång ett helt nytt forum för fantasy: Fantasyforum.se. Där finns nyheter, diskussionstrådar, bloggar och möjligheter att kommunicera direkt med sina favoritförfattare. Surfa in och skaffa ett konto, alla sköna monsterdiggare, så ses vi där!

//Fabian