Thursday, June 30, 2011

Primate Orange


Det rör på sig ute i småförlagsdjungeln. För en dryg månad sedan kom en antologi med det engelska namnet Primate Orange, vilket syftar på orangutang-apor, innehållandes en massa härligt episka serier. Och vem fick äran att skriva förordet, om inte undertecknad. Köp boken och läs den i den slitna hängmattan, gnissliga våningssängen, kvava tältet, skeva husvagnen, fuktiga jordkulan, guppiga båtruffen eller var ni råkar befinna er denna sommar.

Läs också mer om projektet och initiativtagaren Rikard Lind på Shazam.

Tuesday, June 28, 2011

Det uteblivna P3-tipset: Bambi and her pink gun!

I februari intervjuades jag och Lisa Medin av Tara Moshiri i radioprogrammet P3 Populär. Under programmet kom det in en fråga från en lyssnare som bad om tips på en bra slagsmåls-manga. Lisa rekommenderade Bleach, medan jag fick en blackout och sa att jag tyvärr inte hade någon rekommendation. INGET KUNDE VARA MER FELAKTIGT: jag borde nämligen ha tipsat om:


Bambi and her Pink Gun av Atsushi Kaneko

Slagsmålsmanga kanske är en underdrift när det gäller Bambi, ultravåld är nog en mer adekvat beteckning, men inte så man äcklas utan mera en slags bloddrypande Asterix-våld, som kan tålas av känsliga magar som min egen.

Bambi i en mataffär som strax ska komma att bada i blod. 

Huvudpersonen Bambi är en bimbo, en näst intill förståndshandikappad tonåring, som inte tvekar en nanosekund innan hon drar fram sin stora rosa revolver och blåser hjärnsubstansen ur dem som kommer i hennes väg. Bambi refererar till sig själv som "Jag Bambi", hon hatar miljöförstöring, icke-ekologisk mat, alkohol och hon attackerar alla som försöker sig på sexuella närmanden (en slags våldsam mpdg alltså).

KAPOW!!!

Bambi har kidnappat Pampi, en apatisk tvååring som bara bryr sig om snabbmat och godis. Den groteska, elvisliknande rockstjärnan Gabba King har utfäst en belöning på 500 miljoner åt den som kan få tag i Pampi och döda Bambi. Och utifrån denna enkla premiss följer en lång rad äventyr som i princip går ut på att Bambi massakrerar de hoppfulla prisjägare som försöker ta Pampi ifrån henne.

"Tilt" (tippa). Typiskt bra manga-ljudeffekt.

Varför har Bambi kidnappat Pampi, och varför vill Gabba King betala en halv miljard för att få tag på Pampi? Hysch! Stör inte med dina dumma frågor, Bambi ska just vända den onde ninja-lärarens vapen mot honom själv, och skära av hans huvud med en supertunn mikrofilamenttråd. Ziiing. Slorf.

Obs! Tonad sida, vilken grej!

Ett par ord till sist om teckningarna: Bambi and her pink gun är tecknad i väldigt europeisk stil, med smaskigt tjock penselföring, och är tryckt helt i rosa. En av de senare böckerna är till och med tryckt på tonat papper, vilket förstärker känslan av en extraordinärt underbar skräpkulturjuvel.

//Fabian

ps. Om nån av er läst Bambi-böckerna, släng gärna in era åsikter om serien i kommentarsfältet. Ds.

Monday, June 27, 2011

Love Hurts börjar gå i Utopi

I bakgrunden ser du ett utdrag ur Love Hurts nr 23, den första att gå i Utopi magasin

Nu kan vi en gång för alla kungöra att Kim W. Anderssons bejublade skräckromantiska serier Love Hurts hädanefter kommer att gå i Utopi. Därför tänker jag ta tillfället i akt att berätta om hur Love Hurts började, ur mitt perspektiv.



Kim W. och Jan Bielecki, på den tiden när Kolik förlag sålde mer öl än böcker.



Jag lärde känna Kim W. 2006, när jag gick projektåret på serieskolan. Kim W. hade gått ut för ett tag sedan och delade sin tid mellan att slita ont på Ikea i Älmhult och att teckna på sitt självbiografiska mastodontepos Staffanstorp till jag dör. Kim W. hade börjat tröttna på sitt epos, och jag förstod snart att hans tuschpensel var ämnad för någon vild och fartfylld äventyrsserie snarare än ältande av tonårstidens svårmod. 




Lite Disney-influerade skisser jag gjorde till Ninjapunk-serien.

Så vi började skriva på ett manus om en punkare som var före detta ninja (med den övernaturliga förmågan att tala med djur) och som skulle vakta sin kompis hund och samtidigt göra en avancerad kokain-affär, men istället hamnade i klorna på hänsynslös reptilsmugglare. Manuset gick under många namn, varav jag tyckte Ninjapunk var det vassaste.


Första sidan på Kim W:s första Love Hurts-serie



Efter ett tag började projektet tappa fart, och jag insåg att Kim hade något coolare på gång, nämligen en samling serienoveller under namnet Love Hurts. Dessa blomstrande fyrfärgsserier blandade klassisk tuschning med senaste tekniken inom datorfärgläggning, och tematiskt pumpade de Kims outtömliga populärkulturella referenser genom hans bultande, blödande, romantiska hjärta. Kombon var en given succé, och fick genast sin hemvist i den nya, vassa serietidningen Nemi.

Love Hurts-boken. Köp den hos din lokala seriehandare!

Ninjapunkmanuset blev klar, men ligger numera och samlar damm i någon låda. Jag tar fortfarande fram det ibland och undrar vad som kunde ha blivit av det. Men de Love Hurts-serier som blev till i dess ställe lever och frodas i dagens ljus, och nu  sluts alltså cirkeln genom att de från och med att de börjar gå i Utopi magasin från och med nr 2.


//Fabian

Sunday, June 26, 2011

Sommaren är den bästa hösten! En rapport från redaktionen

Undertecknad på den tillfälliga redaktionen.

I fredags skickades äntligen Utopi nr 2 på tryck. Sedan dess har Utopi-redaktionen evakuerats Sifferbo Camping utanför Gagnef i Dalarna, där arbetet med Utopi nr 3, Utopi nr 4, höstens böcker och den nya Utopi-bloggen fortsätter med oförminskad energi.

Äntligen höst! utbrister er trogne redaktör från solstolen. Oh ja, det finns ingen bättre tid än de sista dagarna i juni för att starta förberedelserna av höstens urladdningar. När ni andra återvänder från semestern i augusti, solstekta och smygalkoholiserade, då är Utopi-hösten redan sjösatt, seglen hissade och vegamössan på.

På att göra-listan står: måndagsmöte per telefon med förläggarkollegan om den talangfulla tummelisa-tecknaren, skype-konferens med  fantasifosterförlösarna från Fallmossen, kanske möte med maran-marathon-makerskan och högstadieskräckmästaren, samt att utfodra campingvikarien med tre lagade mål mat om dagen.

På återseende!

/Fabian 

Thursday, June 16, 2011

Eurocon i helgen!

Frazetta’s Sci Fi är den bästa så klart

Yo! I helgen är det Eurocon här i Stockholm, på Tekniska Högskolans Studentkårs hus. Kolla på deras lite tråkiga hemsida för all info. Om man nu håller på med Sci-Fi, då ska ens hemsida se ut så här, minst.

I alla fall så ska jag vara där hela helgen. Jag och en massa andra Utopi-tecknare kommera att vara där och signera böcker och sälja UTOPI-prenumerationer. Dessutom kommer jag vara med i panelen ”Utopi - en ny våg av fantastiska serier i Sverige" kl 21:00 på lördag, med Fabian Göranson, Kim W. Andersson, Sara Bergmark Elfgren.

Så kom dit och ha det gött, i framtiden redan idag!

//Kim W.

Wednesday, June 15, 2011

Sommar på Utopi-redaktionen


Smygtitt från nummer två, av Elin Fahlstedt.

Käre Utopi-prenumerant! Går du dagligen och sneglar i brevlådan efter Utopi nr 2, som ska komma i juni? Tyvärr får du vänta i några veckor till. Förhoppningen var att hinna få iväg tidningen på tryck innan jag, chefredaktör Fabian, åkte på bröllopsresa i mitten på maj (Har jag gift mig? Ja! Grattis! Tack så mycket!) med min nyblivna hustru.
Nu är jag tillbaka efter ett par veckors tågluffande, och griper tag i arbetet med förnyad kraft. Före midsommar kommer tidningen att gå på tryck, och sen kommer ni hitta den i era brevlådor ett par veckor senare. Under tiden kommer ni kunna glädjas åt betydligt tätare uppdateringar här på bloggen. I morgon kommer jag tipsa om den mangaserie som jag glömde bort att tipsa om när jag och Lisa Medin var med i P3 för ett par månader sen. Missa inte det!

/Fabian