Tuesday, April 12, 2011

Utopi nr 2

Medan ni som bäst smälter intrycken från Utopi nr 1 så är redan arbetet med Utopi nr 2 i full gång. Tidningen kommer att skickas på tryck i början av maj och vara klar i början av juni. Vi har fått mängder av uppmuntrande mejl från er Utopi-läsare, men den kritiken och de förmaningarna som vi har fått, studerar vi noggrant och vi gör vårt yttersta för att förbättra tidningen.

Numret kommer har en Spöksommar-special där vi hänger oss åt kusliga berättelser som viskats i fotogenlampans sken, klara sommarnätter på någon skärgårdsö. Vi får också stifta bekantskap med Martina Bergsjö-Johnsson, som inte bara är serietecknare, utan också spökhistoriesamlare.

Elin Fahlstedt som nyligen debuterade med serieboken Umbra, och som medverkade i Utopi nr 1 med serienovellen Syskonfröet, har färgseriepremiär med en längre serie i akvarell, andlöst vacker och vältecknad.

Allt detta är ju bara början på en lång uppställning av suveräna serier, intervjuer, krönikor etc. Jag avslutar med några skisser från mitt och Jan Bieleckis samarbete till nr 2.


Wednesday, April 6, 2011

Tre Utopi-tecknare nominerade till Urhunden



Idag offentliggjordes de nominerade för till 2011 års Urhundenplakett, för bästa originalsvenska respektive översatta seriebok. Inte mindre än tre av de tio nomineringarna tillföll tecknare som regelbundet medverkar i Utopi magasin: I den svenska kategorin nominerades Karl Johnsson för sin bok Mara från Ulthar (som medverkade i Utopi nr 1 med Offret), och Fabian Göranson för Inferno (som tecknar Blenda för Utopi), och i den internationella kategorin nominerades Nancy Peña (som tecknar Tea Party för Utopi).

Här är den kompletta nomineringslistan:

Nomineringar till Urhunden 2011 för 2010 års bästa originalsvenska seriealbum
-Biller, Malin: Om någon vrålar i skogen (Optimal press
-Göransson, Fabian: Inferno (Kolik)
-Johnsson, Karl: Mara från Ulthar (Kolik)
-Skogäng, Ola: De förlorade sidornas bok (Theos ockulta kuriositeter) (Ekholm & Tegebjer)
-Strömquist, Liv: Prins Charles känsla (Ordfront Galago)
Nomineringar till Urhunden 2011 för 2010 års bästa till svenska översatta seriealbum
-Abirached, Zeina: Svalornas lek : dö, resa, återvända (Ordfront Galago, franska)
-Abouet, Marguerite/Oubrerie, Clément: Aya från Yopougon (Papamoscas, franska)
-Gibrat: Uppskovet 1 (Albumförlaget, franska)-Peña, Nancy: Katten och kimonon (Kolik, franska)
-Tan, Shaun: Ankomsten (Kabusa, engelska)

Håll i hatten...



... kära vänner, kan ni tro att självaste Nöjesguiden skriver om Utopi, och dessutom i så välformulerade ordalag från Isabelle Ståhl att man rodnar. Läs artikeln här på nätet, eller plocka upp en gratistidning på stan.

HÄR är länk till artikeln.