Wednesday, March 30, 2011

Corto i bok och på webben

Som ni kunde läsa i första numret av Utopi så har Kolik förlag börjat ge ut Corto Maltese på svenska. Först ut är Corto Maltese i Etiopien, vilket häromdagen uppmärksammades på omslaget Sydsvenskans kulturdel. Läs artikeln här.


Dessutom har Corto fått en egen blogg, Cortomaltese.nu, där Kolik förlags egen cortofil Daniel Berg håller hov, och dukar upp ett smörgåsbord av Hugo Pratt-trivia, Cortologi och annat smått och gott.

Till sist, besök oss gärna på Science Fiction-mässan i Malmö i helgen, vi kommer vara där och sälja tidningar, signera böcker och möta våren i svenska sydstaterna!

/Fabian

Tuesday, March 22, 2011

Kim W. Anderssons nya blogg!


Ateljégrannen, medarbetaren, kolikboksformgivaren och skräckromantikern Kim W. Andersson har gjort en ny blogg och formligen öser in bilder i densamma. Kolla in den på http://www.kimwandersson.com/!

Wednesday, March 16, 2011

Utopi i kioskerna och på webben!


Våren är här och Utopi är ute i kioskerna (iaf. de bästa kioskerna). Dessutom skriver Sydsvenskan om tidningen, och Simon säger recenserar, liksom Serienytt och Serieblaskan. Och Myskoteket så klart!

Elin Fahlstedt på SF-bokhandeln



Den makalösa Elin Fahlstedt kommer att teckna live på Science Fiction-bokhandeln i Stockholm på lördag mellan klockan 15 och 16. Och det säger jag er, är det någon som är en gudom på att teckna live inför publik så är det Elin Fahlstedt, det är rent magiskt. Så kom och se och få en bok signerad och kolla också in Elins postapoklyptiska bilderbok Önskeprickar, som just kommit ut på Opal förlag.

Faktarutan:
Vem: Elin Fahlstedt
Vad: Tecknar live och signerar böcker
Var: På Sf-bokhandeln, Väsgterlånggatan 48, T-bana Gamla Stan
När: Lördagen den 16 mars, kl 15-16

Sf-bokhandelns inlägg om detta hittar du HÄR.

Friday, March 11, 2011

Utopisternas manifest i Dagens Nyheter

Igår firade vi släppet av UTOPI magasin nr 1 på Morfar Ginkos i Stockholm och idag publicerar Dagens Nyheter Utopisternas manifest i kulturdelen. Därmed har skriver vi dag ett i vår eskapistiska revolution av svensk kultur och seriekonst.

Wednesday, March 9, 2011

Shazam om UTOPI

Shazam.se recenserar UTOPI magasin och ger 5 av 5. Tack för det!

Tuesday, March 8, 2011

Tematrio: Tre hjältinnor

Var hälsad på internationella kvinnodagen!


Än är det inte slut på 8 mars, och i bloggosfären spriders sig inlägg under rubriken "Tematrio: tre hjältinnor". Det började med Sara Bergmark Elfgren , följt av Mats Strandberg , Karl Johnsson och Fabian Göranson . Kolla in listorna och gör din egen, så länkar vi!

Hög av serier pratar om Utopi


Hög av serier är Sveriges bästa (och enda) podcast om serier, och drivs av Anton Bjurvald, med serietekets Freddie Kaplan och Anders (x) Lundgren som permanenta bisittare. I senaste sändningen pratar de om, och hyllar, UTOPI magasin. Lyssna och njut varje vecka på Hög av serier!

Sunday, March 6, 2011

Banner för releasefesten!

Den här mirakulöst snygga bannern har Lina Neidestam och Kim W. Andersson skapat av gudomlig ingivelse. Ta den, kära läsare, och låt den gå som en löpeld över internet!
Vi ses på torsdag!

Friday, March 4, 2011

Kolik förlag på Basar Under

 
Imorgon, lördag, tar vi med oss en bunt Utopi magasin och våra finaste böcker för att sälja på Basar Under i Skrapan, Stockholm. Prenumeration går att teckna på plats. Varmt välkomna! 
Läs hela programmet på facebookeventet eller på Basar Unders hemsida.
5 mars · 11:00 - 18:00
BASAR UNDER Skrapan -plan 1
Götgatan 78, Stockholm 
"Kom och häng, fynda, lyssna på fin musik och fika!" 
 

Film med UTOPI-gänget från Sf-bokhandeln



Den fantastiska Sanna ValapuroScience Fiction-bokhandeln i Stockolm har gjort den här fantastiska filmen om vårt besök i onsdags. Det bästa med filmen är inte, som man skulle kunna tro, att jag pratar nästan hela tiden, utan ljudeffekterna Kalle gör medan han tecknar i början av filmen.
En godståg med kärlek från UTOPI-redaktionen till Sanna och Sf-bokhandeln!

Thursday, March 3, 2011

Bilder från vår dag på SF-bokhandeln

Vad betyder SF-bokhandeln för oss som arbetar med Utopi?
När jag var elva år hittade jag porten till en annan värld på en vägg i gamla stan i Stockholm. Affären var mindre på den tiden, knappt mer än ett hål i väggen. Det fanns en hylla med ett par obskyra tecknade filmer från fjärran östern (här köpte jag Akira på VHS, gick hem, såg, fattade ingenting, älskade den till döds). Längst in fanns ett litet rum med kalendrar och böcker på engelska. Jag smet dit nästan varje dag efter skolan. Jag köpte följetonger. Låg uppe hela natten och läste. Sprang dit nästa dag för att köpa nästa del. Blev så stolt när personalen kände igen mig och sa att jag läste väldigt fort!

I takt med att vår kultur, den fantastiska kulturen, har växt, har också SF-Bokhandel växt. Och jag smiter fortfarande dit minst en gång i veckan. Så vad betyder den för mig? För någon som gjort de förunderliga berättelserna till sitt kall och sitt liv? Det är ett tempel.

Därför känns det som att komma hem när vi får vara där och visa upp första numret av Utopi. Det känns som att ge något tillbaka. På plats var Fabian Göransson, Loka Kanarp, Kim W Andersson, Lisa Medin, Lina Neidestam, Aorora Walderhaug och Karl Johnsson som skriver. Och vad gjorde ett sådant gäng med begåvade tecknare tillsammans, förutom att stolt visa upp sin nyfödda bebis (född ur en vulkan!)? Tecknade en serie förstås! Tillsammans skapade vi ett ösigt rymdäventyr som skulle fått självaste Moebius att bli grön av avund, sanna mina ord!

Tack till SF-bokhandeln och till alla härliga, nördiga människor som kom och tittade på vårt spektakel!



Loka Kanarp, alltid lika elegant, här i en mörkblå skepparkavaj, svart klänning och ett halsband med en svala, håller upp tidningen. Chefredaktör Fabian Göransson håller ordning bland Utopitidningarna och nyutgivna Corto Maltese i Etiopien.

Charmören och vagabonden Kim W Andersson gör sin berömda "sexy pose no 7". 

Jag får lust att sjunga den där Pokemon-sången "saaamla aaallihopa!". Våra böcker!

Här är jag när jag tecknar på vår gemensamma serie. De sa att jag gjorde mycket ljudeffekter. Jag märkte inget. Jag var på en annan planet!

Kim igen, i en klassisk collagetröja med rutig skjorta under. Lycklig över sitt kaffe!

Fabian ler ett saligt leende, vanligt bland nyblivna föräldrar.

Jag betraktar spektaklet när någon tecknar på serien. Det är hypnotiskt!

Här ser ni gänget framför stafettserien. Fast serien syns ju inte, bara vitt!

Såhär ser den ut! Kim W tecknar en otroligt läcker ruta med en arg rymdbrutta!

Fabian och Lina Neidestam är stumma av beundran över Kims bedrift. Avundsjuka säkert! Jag tror att vi alla är lite avundsjuka på varandra. Oundvikligt när man är omgiven av så mycket talang.

Aorora funderar. Inuti hennes huvud exploderar de kreativa synapserna och bilder vävs ihop som stjärnor som samlas och bildar galaxer!

Sedan kastar hon sig fram och ger oss ett fruset stycke av sin själ.


Många var det som fick uppleva en ny gryning tillsammans med oss. Seriesverige har förändrats och kommer aldrig bli detsamma igen.

Wednesday, March 2, 2011

UTOPI uppmärksammas i Skånskan


 Redaktör Fabian Göranson är intervjuad i dagens Skånskan om UTOPI.

"Att svenska tecknares skräck- och fantasyintresse vaknar ser han som en naturlig pendelrörelse, från realism och självbiografiskt till eskapism och fantasivärldar.
– Jag tror ofta att det har att göra med en nostalgisk känsla, att man vill tillbaka till barndomens sagoupplevelser. När man kommer upp i tonåren så tror jag många vill bli seriösa och ägna sig mer åt realism. Men sen kommer man till en punkt där man vill tillbaka till den där känslan som var så stark, när man läste Tintin eller grekisk mytologi eller sagor."

Läs hela artikeln på Skånskan.se

Utopidag på SF-bokhandeln Stockholm idag!



Idag firar vi sportlovet genom att ha en hel dag av UTOPI på SF-bokhandeln i Stockholm. Från kl 14.00 blir det live-teckning och signering med bl.a Kim W Andersson, Fabian Göranson, Lisa Medin, Loka Kanarp och Karl Johnsson. Även Lina Neidestam kommer dit kl 17.00. 18.00 har vi ett panelsamtal om UTOPI. Varmt välkomna!

Läs mer på SF-bokhandelns hemsida!

Tuesday, March 1, 2011

Releasefest för UTOPI magasin och Corto Maltese





Idag pratade Lisa och Fabian på P3 populär om tidningen, lyssna här.
Imorgon (onsdag) kommer några av Utopi-tecknarna till Sf-bokhandeln i Stockholm och pratar serier. Ses där! http://sfbok.se/extra/sportlov.asp
Alldeles snart kommer alla prenumeranter ha Utopi i sin brevlåda, vi i redaktionen har den närmast hjärtat under vinterjackan.

Kom och se en ny epok födas i svensk seriekultur när vi släpper första numret av UTOPI magasin på Morfar Ginkos, torsdagen den 10 mars.

Kolik förlag bjuder till fest, och detta med besked: här bjuds det på spännande programpunkter, musik och ett lass av böcker och tidningar - färska från tryckpressen - till ett mycket fördelaktigt pris. Ta en drink, njut av gott sällskap och tillåt dig förföras av de episka berättelser som ditt hjärta förvägrats alldeles för länge.

Torsdag, 10:e mars, 19:00-23:30~
Morfar Ginko, Swedenborgsgatan 13 (T-bana: Mariatorget)

Mer info och program kommer inom kort på facebook-eventet !